2010. május 31., hétfő

Béka a fa alatt

A Tappancs magazin minden hónapban hazajön velünk az oviból. A hazai gyerekmagazin kínálatból egészen kiemelkedő, egyébként "elmegy egynek" kategória. Van benne mindig kreatív rész, bár nem különösebben fantáziadús. A gyermekeim viszont lelkesedős fajták, így készültek el ezek a békák is.Mi kell hozzá?
wc-papír guriga, zöld krepp papír, sötétzöld, világoszöld és sárga karton, olló, ragasztó, filctoll, piros flitterHogyan készül?
Világoszöld kartonra fekete filctollal megrajzoljuk a béka fejét, testét, végtagjait, sötétzöldre a fa lombját, sárgára a béka hasát. Elő az ollókkal és ki lehet vágni.A gurigát bevonjuk krepp papírral.
Felragasztjuk rá a békát.
A falombot flitterekkel díszítjük.
A gurigán felül két oldalt kis bevágást ejtünk, beletoljuk a lombot.
Kész. :)

2010. május 20., csütörtök

Ajándék az óvónéniknekFanni számára fontos, hogy személyes ajándékokat készíthessen azoknak, akiket szeret, és nagyon meghatódik attól, ha ő is kap ilyesmit. Nagyon szeretem ezt a tulajdonságát.
Ezeket a tündérkés szíveket az óvónéniknek készítette a ballagás alkalmából, megkezdődött ugyanis a nagy visszaszámlálás, már csak 5 nap, és soha többet nem lesz óvodás. Az én szívem összeszorul ettől, ő viszont szerencsére már a suli lázában ég, alig várja az új kalandokat, barátokat.
Leírás helyett lefotóztam a "Tündérholmik" című könyvből azt az oldalt, ami alapján készült.
Természetesen apró módosítások vannak, mi az itthon levő alapanyagokból dolgoztunk, a tündérkéket pl. glitter glue-val és arany lakkfilccel díszítettük.


2010. május 16., vasárnap

Betűkönyv

Betűkönyveket egy jó éve készítgettünk Fannival, amikor az olvasómóka kezdetén tartott még, épp csak betűzgetni kezdte a szavakat.
A magyar iskolarendszer siet, nagyon siet, nemigen hagy időt arra, hogy egy-egy betű rögzüljön, már jön is a következő. Ez a kis betűkönyv egy a sok játékos lehetőség közül, melynek segítségvel egy-egy betűnek mélyebb lenyomata maradhat a gyerekben. 
Sok kisgyerek már 4-5 éves kora körül érdeklődni kezd a betűk iránt, ha élvezi, nyugodtan elkészíthetjük vele a betűkönyvet -Poci nagyon jó óvónénijének szavaival élve: "mindennek akkor van itt az ideje, amikor a gyermeket érdekli".

A betűkönyv elkészítését persze feltételezi, hogy a gyermek már ismeri a betűt.
Mi először közösen összegyűjtöttünk egy papírra sok-sok olyan szót, ami az adott betűvel kezdődik. Hangoztattuk, letapsoltuk őket, majd leírtam a papírra és ott láthatóvá is vált, hogy igen, ott az elején a keresett betű, amit színessel alá is húztunk.
Végül a sok szó közül Fanni kiválasztotta azt a hármat, amit a könyvbe szeretne.
Először elkészítettük a borítót: középre megrajzoltam a kis és nagy betűt, ő sokszor átrajzolta, végül kiszínezte, majd kidíszítette a borítót. Ezután belülre beírtuk a választott szavakat és ő lerajzolta őket.
Egy dobozkába gyűjtöttük a könyvecskéket, később is lehetett büszkén lapozgatni.

Természetesen a neve kezdőbetűje volt az első elkészült betűkönyv témája.


A borító.
És a belső oldalak.

A könyvecskét sima géppapírból készítettük, ITT található egy videó, hogyan lehet pillanatok alatt egyetlen olló segítségével összedobni.

Az ötletet a CraftyPod blogon találtam, ott gyönyörű kivitelben találhattok betűkönyveket, az én szívemhez közelebb állt ez a gyerekkéz készítette típus.

2010. május 6., csütörtök

Képeslapok anyák napjára

Anyák napjára készültek ezek az óriásképeslapok.


A pillangómozaik Fanni műve. Becsülendő a választás, mivel nem türelmes fajta, a mozaik viszont pepecselős, időigényes munka.
A kettéhajtott A4-es kartonra felrajzoltuk a lepke kontúrjait egész halványan. Színes papírokat apró kockákra vágtunk. Először a kontúrt, majd a színekkel való feltöltést csinálta meg, a folyékony ragasztórétegen a kis kockák fogpiszkálóval mozgathatók, hogy ne legyen csupa ragacs a kéz.


Poci is pillangókat készített, egészen más technikával. Hónapok óta a vagdosás a mindene, kis pillangókat kellett neki előrajzolnom, azokat vagdosta ki. A mosolygós napocskát is ő találta ki hozzá, a belsejébe pedig beleírta a nevét, és bepöttyözte az egészet, mondván, az i betű a végén golyószóró és teleszórta a papírt. :)