2011. január 31., hétfő

Stegosaurus kézlenyomattal

Dínó témában elindultunk a lejtőn, lesz még több felvonás, a következő napokban meglátjátok.
Ezúttal Máténak akartam kedvezni egy olyan elfoglaltsággal, ami már egy 3 évesnek sem nagy kihívás, de annál jobb maszatolás. No, ahhoz képest, hogy a múltkor nyafogott, mert a dínók kipusztulásának megalkotásából kimaradt, ezúttal közölte, hogy csak és kizárólag autót hajlandó alkotni.
Fanni és Poci viszont nagy kedvvel elszórakozott ezzel a kicsit bébis műalkotással, és amíg a művek száradtak, egy kicsit olvasgattunk a Wikin a Stegosaurusokról.


Mi kell hozzá?
Zöld és egy szabadon választott színű karton, olló, ragasztó, forgó szem, tempera, ásványvizes kupak, gyerekpracli

Hogyan készül?
Megrajzoljuk a dínót -itt használható a múltkor megadott minta "tarajtalanítva"- majd kivágjuk. Felragasztjuk az alapra. Poci a teljes kezének lenyomatával, Fanni ujjlenyomatokkal készítette a tarajt: ehhez a gyernek kezét felvizezett temperával bekenjük és nyomatot készítünk, vagy maga mártogatja az ujját a temperába, utána irány a csap. :)
A talajt a kupakok festékes lenyomatával készítjük, majd ragasztunk szemet is a dínónknak.


Az ötlet az ABCand123 blogról származik.

2011. január 28., péntek

Dínók alkonya


Nincs egyetlen dinoszauruszmániás gyerekem sem -pedig anno a jelek erre utaltak, hiszen Fanni 15 hónaposan olyan szépen tudta mondani, hogy "tjicejatopsz" meg "ajjuszpajjusz"(= Euplocefalusz). Persze a téma azárt nagyon izgalmas, gyakran olvasunk róla.

Nem véletlen, hogy ebbe a tevékenységbe most Poci is lelkesen kapcsolódott bele.


Mi kell hozzá?
Fehér és fekete karton, zsírkréta, tempera, vastag ecset, só, olló, folyékony ragasztó

Hogyan készült?
Először zsírkrétával megrajzoltuk a vulkánokat és a becsapódó meteort.
Ezután kiválasztottunk néhány temperaszínt, egyenként alaposan felvizeztük és felfestettük őket. A lendületes vízszintes ecsetmozgást érdemes megmutatni a gyerekeknek, valamint azt is, hogy ha gyorsan dolgoznak és nem szárad meg az előző réteg, szépen bele lehet dolgozni az új színnel és átmeneteket lehet elérni.
Amikor a festéssel elkészültünk, megszórtuk egy kis konyhasóval, ez szemcsés hatást adott.
Miután a képek tökéletesen megszáradtak, elrendeztük rajtuk az előzetesen fekete kartonból kivágott dínókat és felragasztottuk őket.

Dínó sziluettek: ITT, ITT és ITT

2011. január 26., szerda

Ami jó a gyereknek...

...meg a felnőttnek is. Mert most először olyan ajándékok is voltak a fa alatt karácsonykor, amikre mi is azonnal rábuktunk, amint a gyerkőcök végre lefeküdtek!

De jöjjön előbb egy kis magyarázkodás.
Jó hír nekem, nem az viszont a blogjaimnak, hogy megtalált egy klassz, itthon, pár órában végezhető munka, ami ráadásul élvezetes és kreatív -viszont ha eddig mínuszban voltam az idővel, most ebből a mínuszból kell még a munkaidőt is kigazdálkodni, és lecsippentgetni mindenhonnan. Így aztán biztosan ritkábban tudok majd írni.
Rossz hír viszont nekem, de a blognak épp ellenkezőleg, hogy 3hetes szobafogságon vagyunk, ugyanis egy nagyothallást okozó savós középfülgyulladás okán Fanni ki van írva mandulaműtétre, amit csak egészséges állapotban végezhetnek el. A bezártság túlélésének záloga természetesen a tevékenykedés, úgyhogy mutatnivalóm biztosan gyűlik majd -csak legyen időm leírni.

Most pedig vissza az ajándékokhoz: mutatom a kedvenceket a felhozatalból -na meg a csalódást is. Ezek a játékok azóta is minden napos slágerek, egy hónap után már bátran véleményezem őket.


Addict-a-ball a neve ennek az útvesztőrengeteget tartalmazó labdának, és tényleg totálisan addiktív, letehetetlen! Biztosan sokan emlékeztek gyerekkorunkból arra a játékra, amiben pár picike fémgolyót kellett a vékonyka útvájatokon elvezetni a kis mélyedésekbe.
Itt az utak minden irányba futnak, vannak lepottyantós, döcögtetős részek, sokszor nem könnyű rájönni, hogyan tovább. Karácsony óta nem telt el nap, hogy ne lett volna többször is kézben! És már gyúrunk a legközelebbi ünnepre, aminek ürügyén be lehet szerezni a nagyot, háromszor ennyi úttal -nem mintha ezeket már mind sikerült volna teljesíteni. :)


A végtelen hurkot Virágnál láttam először, azonnal fel is vettem a beszerzési listára. A kis labda egy 8-as alakú vájatban futna, ám ennek csak fele van meg, egy S, amit újra és újra át kell fordítani, még mielőtt lepottyanna róla.
Miután a gyerkőcnek -és felnőttnek is- sikerült rájönnie a mozgatására, lehet finomítani a dolgot: szabályozni a sebességet, egyenletes ritmust adni neki.


Pocinak az útvesztő apró kora óta szenvedélye. Ebben a logikai játékban a megadott szabályok alapján -ki kihez jusson és ne jusson el-  a 9 lapocskával ő építheti az utakat.
Amikor a boltban megnéztem, úgy saccoltam, a negyvenegynéhány pályából mondjuk az első tízet talán meg tudja majd oldani, a többibe majd belenő. Tévedtem: fél órákig képes rakosgatni és logikázni a lapokkal, és már a negyvenes pálya körül tart. (Valljam be, hogy én hamarabb megzökkentem? :)


Ezt a zsebjátékot szintén úgy vittem haza a boltból, hogy iskolások már megbirkóznak a síkban építésével, a térbeli piramis felnőtteknek való. Háááát.... Csak lesem, hogy nőnek a piramisok.
Nagyon élvezetes logikai játék, napi szinten használjuk.


A kicsiknek való LÜK-öt Máté kapta. Az átlátszó doboz ráhelyezhető a feladatlapra, a megoldások a lapocskák pakolásával végezhetők el, majd a dobozt becsukjuk és megfordítjuk, és a hátán lévő színes pöttyök segítségével ellenőrizhető, jó-e a megoldás. Rengetegféle feladatlap van hozzá, így egy hónap után is van még bőven, ami újdonság erejével hat, pedig szinte minden nap hozza Máté, hogy csináljunk meg belőlük pár oldalt.


A Geomagot azt hiszem nem kell fényeznem. Karácsony este, mikor a törpék már horpasztottak, családunk agyai (a pasik) whiskey mellett elvitatkoztak vagy két órát azon, miért nem tudtak létrehozni egy nemtudomhány oldalú testet, előkerült a gimis matek meg talán még az egyetemi is. Én meg azt imádom benne, hogy álomszép pörgettyűt lehet varázsolni belőle!


És hogy kicsit kritizáljak is: a fejlesztőboltos lány nem tudott semmit mondani erről a társasról, mert még új. A hátoldaláról azt lehetett megtudni, hogy két CD van hozzá Cousteau kapitány filmrészleteivel, és ezekhez kvízkérdések, mindez jó kis társasjátékos körítéssel.
No, ezek a filmbejátszások valójában nagyjából 10-15 másodpercesek narráció nélkül (vízbugyogás hangja megy alatta, negyed óra után már idegtépő), azt sem tudjuk meg belőle, milyen állatot láttunk, jó esetben a kvízkérdésekből kiderül, amikre információ híján csak tippelgetni lehet.
Nekem brutál csalódás, úgy képzeltem, gyönyörű filmeket látunk majd sok-sok infóval, és abból ragadják majd ki a kérdéseket. Az, hogy a játéktábla felső papírrétege 2 játék után elkezdett felválni, már csak a hab a tortán. Ez az egy vétel van, amit szívesen visszacsinálnék, ha tehetném.

No, ennyit ajánlgattam mára. Beszerzési helyek pedig, ha valamelyik megtetszett volna:
-Egy barátnőm forgalmaz többet is az bemutatottak közül, a katalógust ITT megnézhetitek, és a katalógusárakhoz képest 5-10%-kal olcsóbban vásárolhattok Anitánál az anibarkop@vipmail.hu címen, hivatkozzatok arra, hogy innen érkeztetek! :)
-Egy másik olyan bolt, akikről szintén csak jót mondhatok, a Varázsvár, a labdát és a hurkot náluk vettem.

2011. január 15., szombat

Más tollával...

A recycling-ről szóló poszt kapcsán mutatta meg Mónika, a "Gyakorlati tanácsok tej- és tojásallergiásoknak" című blog szerzője ezeket az aranyos, újrahasznosított alapanyagból készült játékokat, amiket két kisfiával készített és az engedélyével a linkeken keresztül el is juthattok a leírásukig.


Mi anno gyümölcsleves dobozból csináltunk hajót, de hungarocellből még egyszerűbb, és ezekkel a kupakkalózokkal benépesítve egyszerűen zseniális! Megtaláljátok ITT!


Autók tojástartóból, amik még szállítani is tudnak ezt-azt!


Az én kedvencem ez a gyufásdobozból készült, kihúzható-betolható mobiltelefon!

Köszönet Móninak, hogy megosztotta! És ha bárkinek van mutogatnivalója a témában, szívesen bővítem ezt a bejegyzést!!! :)

2011. január 12., szerda

Hóember harmónikázó pocakkal

A most bemutatott dolgok nem otthon készültek, hanem a könyvtárban, kis városunkban a gyermekkönyvtáros néni ugyanis minden héten pénteken kreatív foglalkozást tart, és jó érzékkel választ mindig olyasmit, amit ovisok és iskolások egyaránt szívesen megcsinálnak.

Itthon a gyerekekkel intenzíven eltöltött idő kézműveskedés helyett most még főleg a karácsonyi ajándékok körül forog, rengeteg mindent kell kipróbálni. Ez volt az első olyan karácsony, amikor olyan ajándékokat is kaptak a gyerkőcök, amit egy felnőtt is maximálisan élvezhet (napközben a törpék játszanak vele, este suttyomban mi öregek) -rövidesen meg is mutatom majd őket.


A hóemberkéhez leírás helyett lefotóztam nektek az instrukciókat a Kreatív Karácsony című könyvből, ami a Szalay Kiadó gondozásában jelent meg, én nagyon jól használhatónak tartom.


Ilyen angyal pedig már legalább harmadszorra kerül ki Fanni kezei közül, a leírását megtalálhatjátok ITT.


2011. január 8., szombat

Recycling


A bemutatott alkotásoknál nem írtam még külön róla, de nagyon fontosnak tartom, hogy az elkészítésüknél nagyon sokszor újrahasznosítunk a háztartásban feleslegessé vált dolgokat.

Jó vastag kartonból rengeteg élelmiszer (corn flakes, csokik, bonbonok...) csomagolása készül, ezek kincsként gyűlnek, mert sokkal vastagabbak, mint a papírboltban kapható kartonok, merevítésnek nagyon jók a hátukra ragasztva. Ugyanúgy értékesek a különböző (pl. cipős) dobozok, sokminden készülhet belőlük. Elrakjuk a szebb csomagoló papírokat is, különösen szeretem a virágcsokrok papírjait, nem csak a díszpapírt, amibe kötik őket, hanem mostanság gyönyörű selyempapírba csavarják a csokrokat a szállításhoz. A wc-papír tekercsek, na meg a konyhai papírtörlőé, szintén gyűjtögetésre érdemesek. A tojástartó multifunkcionális kincs! :)
A műanyag tejfölös- és joghurtos poharak, actimeles apró flakonok, doboztetők, kupakok csupa hasznos holmi, konzervdobozból is sok szépség készíthető.
A lyukas zokni és harisnya bábkészítésnél nagy kincs, a kiszuperált párna tömőanyaga babatömésre alkalmas, az elöregedett lepedő, a moshatatlan foltot szerzett póló varrogatásra kitűnő alapanyag.
A Crafty Crow-n nemrég egész sorozat volt a témáról, néhány klassz kis gyűjtemény ízelítőnek: sok-sok aranyosság kupakokból, tojástartóból, parafadugóból, újrafelhasznált kartonból.

Arról viszont, hogy hogyan lehet mindezt okosan tárolni, ne tőlem kérjetek okosítást. :) Épp most is a kreatívos komód újrapakolása előtt állok, mert minden kizuhanni óhajt már belőle, ha csak kinyitom. :) De ez el ne vegye a kedveteket, ti tuti ügyesebb pakolók vagytok: tessék csak bátran zöldülni!!! :)
(Kép innen)

2011. január 6., csütörtök

Mesekönyv autóista gyerekeknek

Karácsonyra érkezett hozzánk, egészen pontosan autómán Mátékánkat lepte meg vele a mamipapi-angyal. Azóta 856szor olvastam el, higgyétek el, nem önszántamból... Nem mintha nem lenne nagyon klassz kis könyv, mert az, csak én olyan fajta vagyok, hogy a legkedvesebb könyvemet sem olvastam el kettőnél többször, sőt!

De Imbusz mester és Pudlimász kutya totálisan belopta magát a gyerekek szívébe, főleg a tulajdonoséba, és nem lehet betelni vele.


Nincs túl nagy választék autókról szóló mesekönyvekből, főleg jókból nem, pedig biztosan tudom, nem Mátém az egyetlen kisfiú a földkerekségen, akinek az autó a mindene.

Na, ebben a könyvben aztán tobzódhatunk, van betonalattjáró, szörppel működő eperautó, kárautó, ami tud katasztrófát elhárítani, de még inkább előidézni, felfújható autó, repülő szélzsákautó, autóvá alakított fotelen közlekedő macska, na meg az enyéim kedvence, a bűzautó, ami a kelkáposztafőzeléktől a tornazokniig bármilyen "illatot" egyetlen gombnyomásra idéz elő.
(Nekem sikerült annyit hozzátennem még a könyv sikeréhez, hogy enyhén agyhalálközeli állapotomban rögtön elsőre a "sofőr" szót sikerült "fosőr"-nek olvasnom, természetesen azóta csak úgy lehet és a gyerekek pontosan tudják már, hol és hány helyen szerepel ez a szó a könyvben, és lélegzetvisszafojtva várják, hogy aztán kipukkanhassanak a röhögéstől újra meg újra.)

Egy szó mint száz: May Szilvia nagyon szerethető kis világot álmodott meg ebben a könyvsorozatban, aminek a többi tagját is kénytelenek leszünk majd beszerezni. Ajánlom figyelmetekbe!