2011. június 24., péntek

Karcolósdi -újra

Ezzel a technikával nem először dolgozunk, ami nem véletlen: élvezetes, szép végeredményt adó módszer. (A fotó nem adja vissza jól, mert a fényben szürkének látszik a fekete -a valóságban sokkal kontrasztosabb.)A menetét nem részletezem, ITT pontosan leírtuk. Lényeg, hogy jó minőségű viaszkrétával vastagon befedünk egy kartonlapot, fekete temperával lefestjük, majd száradás után karcolunk bele -ezúttal fogpiszkálóval.
Az angyalka Fannié, a lány alul az enyém -látszik rajta, mennyire nem tudok már rajzolni, de olyan jó volt kapirgálni!


Amit pedig még nagyon ajánlani tudok, az a Waldorfos méhviasz kréta.
Egyrészt gyönyörű vastag fedést ad, csodásak a színei, másrészt tégla-formája tökéletesen illik a kisebb gyerekek kezébe, 7 év alattiaknak a kéztőcsontok fejletlensége miatt ezerszer jobb, mint a hagyományos forma. Az már csak ráadás, hogy alakjának köszönhetően több vastagságban rajzolhatnak vele a gyerkőcök, lehet vele kísérletezgetni.
Ezek itt a képen a saját verzett darabjaink. :)

2011. június 14., kedd

Kísérletek 1.: Lufivarázslat

Mindjárt nyári szünet! Nem akarok elhamarkodott ígéreteket tenni, de ha jól megy minden, ismét felélénkül itt a blogon az élet! :)
Lesznek új irányok is a kézműveskedés mellett, kísérletekből biztosan egy nagy halommal! Íme az első:


Mi kell hozzá?
egy palack, 1 dl 20%-os ecet, 1 csomag sütőpor, 1 lufi, tölcsér

Hogyan végezzük el?
Az ecetet öntsük a palackba, a sütőport pedig tölcsér segítségével szórjuk a lufiba. Ezután húzzuk a lufit a palack szájára és emeljük meg, hogy a sütőpor az ecetbe szóródjon. A lufi fel fog fújódni.

Miért?
Az ecet és a sütőpor reakcióba lép egymással, az elegy pezsegni kezd  és szén-dioxid gáz keletkezik, az fújja fel a lufit. Hasonló okból emelkednek meg a sütőporral készülő sütemények, a bennük levő gázbuborékoktól lesz a szerkezetük puha, levegős.