2009. február 16., hétfő

Pillangók


Igazi gyermekkorunkból átmentett móka ez: vízfestékkel pacázni, összenyomni, izgulni, mi lesz a végeredmény, belelátni mindenfélét a pacnikba...

Amikor a mamának -aki kiváló óvónéni- elmesélték, mit csináltak, gondolatban rögtön kanyarintott is hozzá egy klassz kis foglalkozást a szimmetriáról. Bizony, elő lehet kapni egy zsebtükröt és eljátszani vele, szimmetriát keresni magunkon, a környezetünkben...
5-6 éves kortól érdemes folytatni ezt a játékot. Én -gyógypedagógusként- azt gondolom, ennél kisebb gyerekeknél még ne verbalizáljuk ezt, hadd álljon össze előbb az ő kis fejükben a kép a sok-sok tapasztalat hatására, mielőtt megismernék a komoly felnőttfogalmat: szimmetria.

Talán nem is kellene írnom, hogyan készült.
Mi hirtelen ötlettől vezéreltettünk, így csak géppapír volt kéznél, kettéhajtottuk, majd az egyik felére jól bevizezett gombfestékből vastag ecsettel kentük a pacákat.
Ha van kicsi tartósabb papírunk, rajzlap vagy famentes lap, érdemes vékonyan bevizezni előbb ecsettel, aztán már csak rá kell pöttyenteni a színeket és gyönyörűen futnak majd maguktól.
Ezután a lapunkat összehajtjuk, összenyomkodjuk, és kinyitva csodálhatjuk a végeredményt.
Ha megszáradt, a félbehajtott papírra felrajzoljuk a pillangót -ki milyet, mekkorát szeretne- és kivágjuk.

2 megjegyzés:

HJuice írta...

Hm... Ha nem írod le, én kapásból kivágtam volna a pillangót még festés előtt... :D

VOKinga írta...

Úgy is lehet. :)
Csak így bútorkímélőbb.