2009. március 26., csütörtök

Nyuszikák sablonnal

Ezeket a helyes kis nyuszikákat szűk fél óra alatt el lehetett készíteni, és nagyon jól mulatott rajta minden gyerkőc, hogy a szemük a papír mozgásával együtt mozdul, forog.
Különösen ajánlom olyan gyerekeknek is, akik még maguktól nem rajzolgatnak, alkotnak olyan szívesen, mivel látványos végeredményt ad anélkül, hogy bármilyen komolyabb rajzképesség meglétét feltételezné, ráadásul szokatlan eszközökkel lehet maszatolni a festéket.

Hozzávalók: sablon (kartonból vagy papírtányérból előre elkészítve), tempera, víz, ecset, mosogató szivacs, műanyag tányér a festék kinyomásához, A4-es színes karton, kis méretű mozgó szemek, ragasztó

Előkészítés:
Vágjunk ki gyerekenként 1-1 sablont (el lehet rugaszkodni bátran a nyuszimintától).


Daraboljuk fel a szivacsot (én 6felé vágtam), ha van rajta dörzsi, nyisszantsuk le. Készítsünk elő minden eszközt és lássunk neki!

A gyerekek válasszák ki az első temperaszínt, nyomjuk ki műanyag tányérra és ecsettel kicsit vizezzük fel.
A gyerkőc belenyomkodja a szivacsot és elkezdheti betölteni a festékkel a sablon közepét. A szivacsot oda kell nyomkodni a papírhoz -nem pedig kenni-, így nagyon szép felületet kapunk. Kicsiknél segítsünk a sablont tartani, hogy ne mozduljon el.

Színváltásnál mossuk és csavarjuk ki alaposan a szivacsot, szalvétával töröljük meg kicsit a sablont.
Végül fessünk orrot, bajszot a nyusziknak.


Ha elkészült a festés, épp annyi idő kell a száradáshoz, míg a gyerekekkel elpakoljuk a festékeket, kimossuk a szivacsokat és az ecsetet. Ezután fel lehet ragasztani a szemeket és készen is van!

Nincsenek megjegyzések: