2010. április 1., csütörtök

Monológ - Új hobby

Kicsit másképp az alkotásról... képek nélkül.
Hova juthat egy 6-7 éves gyerkőc, a pici ujj lenyomatoktól és papír fecnik vagdosásától...mikor a megszerzett ügyesség már csak eszköz valami új, valami más alkotásához.

Nóra legújabb kedvence /bocsi a reklámért/ A Da Vinci Learning csatorna. A szigorúan szabályzott du-i esetleg kora esti időt már nem mesecsatorna bámulásával tölti, szinte mindig erre kapcsol. Ezen belül is a "Hétköznapi tudományok", a "Tudomány és Technika világa" a kedvenc. /bocsi ha nem pontos a cím, csak hallomásból van, nekem sajna nincs időm nézni:)/

A legutóbbi hétvégén elcsaklizott egy tápszeres dobozt, kért pauszt (mérnök csemete) és ügyeskedett, majd bosszankodott...a bátor apuka megkérdezte mi a baj, de csak annyit sikerült kideríteni "nem működik"...hosszas unszolásra a mester elmondta, milyen képet szeretne látni a pauszos kilyukasztott dobozon keresztül..
Ekkor jött az apuka, nem kicsi töprengése..végre kiderült lyukkamerát szeretett volna Nóra készíteni!
Nos itt egy kis szünet. Bevallom "férfiasan", erről én még nem hallottam/fizika felvételi hiánya/
Mindezt a kedvenc csatornán látta...és nem ez volt az első innen szerzett ötlet.
Most már érthető miért jöttem hiába a húsvéti nyuszikkal és tojás technikákkal? Már továbblépett, szerkezeteket alkot, kipróbál, kísérletez. Csak reménykedem, hogy nem fizika kémia vagy hasonló szakot választ majd az ELTÉ-n, mert nálunk ebben senki sincs otthon..

..és miért ez a monológ, nem saját csemete dicsőítése, csak ötlet, biztosan más hasonló korú gyerkőc is szívesen készítene apró csodákat a tudomány és technika világából!

2 megjegyzés:

Pipacsbimbó írta...

Mikor kicsi voltam, nagyon szerettem az okos "tudományos" könyveket, főleg azt, amiben kémekről és kémeszközökről meséltek, illetve amikben kipróbálható dolgok voltak, például csillagászos, hasonlók... Nagyon izgalmas kalandnak tűnt! A csillagászosban az volt a jó, hogy ahhoz csak távcső kellett és éjszaka, és mindkettő akadt. Izgalmas mindent megismerni.

VOKinga írta...

Én azt hiszem, ilyennek kellene lennie a tanulásnak. Az iskolában is. :) Mert ezeket a saját felfedezéseket tuti sosem felejtjük el.