2010. május 16., vasárnap

Betűkönyv

Betűkönyveket egy jó éve készítgettünk Fannival, amikor az olvasómóka kezdetén tartott még, épp csak betűzgetni kezdte a szavakat.
A magyar iskolarendszer siet, nagyon siet, nemigen hagy időt arra, hogy egy-egy betű rögzüljön, már jön is a következő. Ez a kis betűkönyv egy a sok játékos lehetőség közül, melynek segítségvel egy-egy betűnek mélyebb lenyomata maradhat a gyerekben. 
Sok kisgyerek már 4-5 éves kora körül érdeklődni kezd a betűk iránt, ha élvezi, nyugodtan elkészíthetjük vele a betűkönyvet -Poci nagyon jó óvónénijének szavaival élve: "mindennek akkor van itt az ideje, amikor a gyermeket érdekli".

A betűkönyv elkészítését persze feltételezi, hogy a gyermek már ismeri a betűt.
Mi először közösen összegyűjtöttünk egy papírra sok-sok olyan szót, ami az adott betűvel kezdődik. Hangoztattuk, letapsoltuk őket, majd leírtam a papírra és ott láthatóvá is vált, hogy igen, ott az elején a keresett betű, amit színessel alá is húztunk.
Végül a sok szó közül Fanni kiválasztotta azt a hármat, amit a könyvbe szeretne.
Először elkészítettük a borítót: középre megrajzoltam a kis és nagy betűt, ő sokszor átrajzolta, végül kiszínezte, majd kidíszítette a borítót. Ezután belülre beírtuk a választott szavakat és ő lerajzolta őket.
Egy dobozkába gyűjtöttük a könyvecskéket, később is lehetett büszkén lapozgatni.

Természetesen a neve kezdőbetűje volt az első elkészült betűkönyv témája.


A borító.




És a belső oldalak.

A könyvecskét sima géppapírból készítettük, ITT található egy videó, hogyan lehet pillanatok alatt egyetlen olló segítségével összedobni.

Az ötletet a CraftyPod blogon találtam, ott gyönyörű kivitelben találhattok betűkönyveket, az én szívemhez közelebb állt ez a gyerekkéz készítette típus.

2 megjegyzés:

krisz írta...

Igen én is azt tapasztalom,hogy otthon még arra sincs a gyereknek ideje,hogy rendesen megtanuljon olvasni,pedig majd ez az alapja mindennek.Ha nem tanul meg olvasni a tanulással is mindig gondok lesznek!Itt már az oviban elkezdtek ismerkedni a betűkkel.Réka mikor az első osztályt elkezdte,már ismerte az ABC-t.És most már folyékonyan olvas.És nem azért,mert zseni gyerek,hanem mert volt ideje letisztulni benne mindennek.Olyan jó,hogy ilyeneket mutogatsz!

VOKinga írta...

Katasztrófa az oktatási rendszerünk, és egyenlőre nem is tűnik úgy, hogy a megfelelő irányba terelnék "odafönn", pedig a legtöbb tanító néni tudná sokkal jobban, csak kötik a követelmények, szintmérők.
Utólag örülök is, hogy Fannira tavaly rájött az olvashatnék, és itthon megtanult alaposan. Szeptemberben kezdi a sulit, lehet, hogy időnként unatkozni fog, de megalapozott a tudása.