2010. július 20., kedd

Play dough házilag



A Play dough gyurma kisebb vagyon, ráadásul nem is adhatja vele át igazán magát az alkotásnak az ember gyereke, mert figyelmeztetjük, hogy ne gyúrja nagyon össze a színeket, hiszen akkor egy-két alkalom múlva már csak koszszínek lesznek, és a kész műveket hamar szét is kell kapni, mert ha megszáradtak, oda a drága gyurma.
A só-liszt meg nekem eddig nem igazán volt jó alternatíva, bárhogy gyúrja is az ember, nehéz igazán jól gyúrható állagot elérni.



Ez a recept viszont maga a tökély!!!! Nem véletlen a rengeteg felkiáltójel, totál szerelembe estem vele. Egy az egyben ugyanaz a textúrája, mint a play dough-nak, az egyetlen nagy különbség, hogy száradás után fakul valamennyit a szín, de ez egy kis lakkal orvosolható. Ételfestékkel pasztelltől a harsogóig bármilyenre színezhető, vagy használható fehéren és utólag mehet rá vízfesték, akril vagy tempera.
Sok angol nyelvű blogon láttam már, nem tudom, mért vártam idáig, hogy begyúrjam.



Play dough házilag

Hozzávalók: 1 csésze liszt, 1/4 csésze só, 2 tk borkősav, 1 tk étolaj, kb. 1/2 csésze langyos víz, ételszínezék
A lisztet, sót, borkősavat elegyítjük, hozzáöntjük víz nagy részét és az olajat, és gyúrni kezdjük. Közben lassanként adagoljuk hozzá a vizet, míg el nem érjük azt az állagot, amit szeretnénk. (Az egyes lisztek vízfelvevő képessége különböző lehet, ezért nem tudok pontos vízmennyiséget megadni.) 
A színezéket belerakhatjuk már a vízbe is, de utólag is hozzágyúrhatjuk.
A gyurma lezárt műanyag dobozban tárolható. Ha kicsit megkeményedik, vizes kézzel felfrissíthető.


11 megjegyzés:

kreatívhit írta...

Nem ma volt amikor sóliszt gyurmáztunk.De most kedvet kaptam én is átgondolom mit tehet ez ügyben:)))

óvónéni írta...

Köszönöm, hogy feltetted a receptet! Ki fogjuk próbálni.

Mák írta...

Köszi!Ezt mi is ki fogjuk próbálni...mi mondjuk próbáltuk a só liszt gyurmát..csajókám nagyon élvezte, de temperával festettem és hát a jó isten is olyan volt tőle...

VOKinga írta...

Kreativhit, én is nehezen álltam ellen, amikor a törpék rábuktak, annyira jó kis alapanyag ez. De a kupis konyhának akkor épp nagyobb felhívó ereje volt. :) Ritkán esik meg, hogy egy órácskát elfoglalják magukat úgy, hogy engem szinte el is felejtenek.

Óvónéni, remélem, beválik!

Mák, ezt nem nehéz elképzelni. :) Érdekes módon az ételszínezék engem még befogott, ahogy belegyúrtam -műtőskesztyű nem hátrány-, a törpéket már nem fogta meg gyurmázásnál.

Egyébként belakkoznom sajnos még nem sikerült őket, mert beszáradt a lakkom és épp most ment szabadságra a papírboltos nénink, úgyhogy egyenlőre még kicsit fakók a művek, de Fanni nagyon büszke rájuk így is.

bubi írta...

VAn ennek egy borkősav helyett citromsavat használó változata, adom a linket. Csak mert sztem a citromsavat könnyebb beszerezni, vagyis nálunk az álelmiszerboltokban simán kapható.

http://mindenfeletapasztalat.blogspot.com/2009/08/hazilag-keszult-gyurma.html

Rengetegszer főztem már, sokáig eláll hűtőben, bár szárítani nem próbáltam meg, habár egyszer sütőben - na úgy nem szárad ki, csak elfut (nincs rá jobb szó) a massza.

Üdv, bubi

VOKinga írta...

Bubi, köszi, ki fogom próbálni! Először én is lehökkentem, hogy ki használ manapság még borkősavat, de valaki biztosan, mert nálunk volt a kisboltban. :) Tényleg nem tudom, mire jó egyébként, annyit írtak rá, hogy savanyításra, úgyhogy biztos van néhány közös vonása a citromsavval.

Judit írta...

Sziasztok!

Ma találtam rá erre a házigyurma receptre itt Nálad. Viszont a hozzászólások közt volt egy másik recept is ami citromsavat ajánl borkősav helyett, Azt is elolvastam , de ott fel teszi főni a hozzávalókat.... kicsit megzavarodtam, most akkor kell főzni vagy sem ,hogy gyurma legyen belőle?:))
Köszönöm
judit.bogathy@gmail.com

Judit írta...

Sziasztok!

Ma találtam rá erre a házigyurma receptre itt Nálad. Viszont a hozzászólások közt volt egy másik recept is ami citromsavat ajánl borkősav helyett, Azt is elolvastam , de ott fel teszi főni a hozzávalókat.... kicsit megzavarodtam, most akkor kell főzni vagy sem ,hogy gyurma legyen belőle?:))
Köszönöm
judit.bogathy@gmail.com

VOKinga írta...

Mindkettő jó. Ha szeretnéd hosszabb távon megtartani a műveket, érdemes főzni, mert a főzés nélkülin száradás után kiüt a liszt. Viszont ha csak gyurkászni akartok,akkor kár összepiszkolni egyplusz edényt.

Névtelen írta...

Nekem is van egy hasonló receptem. Itt pontos mennyiséget ad meg. Ezt használtam az oviban is, meg itthon is. A csészéset is kipróbáltam amikor nem találtam az eredeti receptemet, de az valahogy nyúlósra, használhatatlanra sikeredett.
Én ezt szoktam használni:
3 evőkanál só
2 teáskanál borkősav (nálunk gyógyszertárban is lehet kapni)
2,5 dl víz
2 evőkanál étolaj
Ezt összeforraljuk, a folyadékot lehet színezni. Ebbe keverünk bele 25 dkg lisztet.
Lezárva fél évig is eláll.

VOKinga írta...

Köszi, hogy beírtad! :)