2010. április 14., szerda

Virágzó fa

Nem most készült, de épp olyan, mint az utóbbi pár nap szeszélyes áprilisi időjárása.
Az iskola faliújságán láttuk meg Fannival, amikor bemutató tanításon voltunk, és muszáj volt elkészítenünk.


Mi kell hozzá?
A4-es fehér karton, vízfesték, maradék pattogatott kukorica, erős ragasztó


Hogyan készül?
Először vízfestékkel megfestettük a szivárványt. Mi Bartos Erikának köszönhetően kívülről fújjuk a színeket, de a munka megkezdése előtt lehet beszélgetni róla. A valódi szivárvány nem hét csík, hanem közte ott vannak az árnyalatok is, úgyhogy direkt szép, hogy a vízfesték színei kicsit össze is folynak.


Amikor a szivárvány megszáradt, barna ceruzával halványan megrajzoltuk rá a fa kontúrjait, majd Fanni kifestette.
Amikor pedig ez a réteg is megszáradt, teleragasztottuk kukorica-virágokkal.

2010. április 4., vasárnap

Boldog ünnepet!

Ne haragudjatok, hogy a húsvéti készülődés szinte -Bettinek és Nórának köszönhetően csak majdnem- teljesen elmaradt itt a blogon.
Csemetéimnek az utóbbi 2 hétben sikerült átesni egy hányós víruson, tüszős mandulagyulladáson és (hab a tortán) skarláton is, de most már a nagyszüleiknél élvezik jól megérdemelt ünnepüket. Én meg a csendet itthon. :)


Az ünnep után reményeim szerint visszatérünk sok-sok új ötlettel, addig is kívánunk mindannyiótoknak szép húsvétot!

2010. április 1., csütörtök

Monológ - Új hobby

Kicsit másképp az alkotásról... képek nélkül.
Hova juthat egy 6-7 éves gyerkőc, a pici ujj lenyomatoktól és papír fecnik vagdosásától...mikor a megszerzett ügyesség már csak eszköz valami új, valami más alkotásához.

Nóra legújabb kedvence /bocsi a reklámért/ A Da Vinci Learning csatorna. A szigorúan szabályzott du-i esetleg kora esti időt már nem mesecsatorna bámulásával tölti, szinte mindig erre kapcsol. Ezen belül is a "Hétköznapi tudományok", a "Tudomány és Technika világa" a kedvenc. /bocsi ha nem pontos a cím, csak hallomásból van, nekem sajna nincs időm nézni:)/

A legutóbbi hétvégén elcsaklizott egy tápszeres dobozt, kért pauszt (mérnök csemete) és ügyeskedett, majd bosszankodott...a bátor apuka megkérdezte mi a baj, de csak annyit sikerült kideríteni "nem működik"...hosszas unszolásra a mester elmondta, milyen képet szeretne látni a pauszos kilyukasztott dobozon keresztül..
Ekkor jött az apuka, nem kicsi töprengése..végre kiderült lyukkamerát szeretett volna Nóra készíteni!
Nos itt egy kis szünet. Bevallom "férfiasan", erről én még nem hallottam/fizika felvételi hiánya/
Mindezt a kedvenc csatornán látta...és nem ez volt az első innen szerzett ötlet.
Most már érthető miért jöttem hiába a húsvéti nyuszikkal és tojás technikákkal? Már továbblépett, szerkezeteket alkot, kipróbál, kísérletez. Csak reménykedem, hogy nem fizika kémia vagy hasonló szakot választ majd az ELTÉ-n, mert nálunk ebben senki sincs otthon..

..és miért ez a monológ, nem saját csemete dicsőítése, csak ötlet, biztosan más hasonló korú gyerkőc is szívesen készítene apró csodákat a tudomány és technika világából!

Húsvéti Hangulat

Idei képlet:
Utolsó nagy tavaszi baciáradat+"Újradolgoznikezdő" anya = Gyors készülés húsvétra

Előkerültek a régebbi díszítések, nyuszik nyuszi lányok..


...és a tojáskoszorú.
Egy napsütötte ebédidőben elgyalogoltam a közeli kastély kertészetbe, mert ott szép alapanyagokat lehet találni. Így festett Nóra egy nyuszit magának egyet Petrának is.

Barkán száradt Nóranyúl..

..és Petranyúl!


Ily békésen mostanában nem férnek meg egymás mellett:)Kiscsirkék, tojások és a nemeznyúl. /Utóbbi a Mezőgazdasági Múzeumból./

Háát idén a barkaág és színes tojások mellé ennyit sikerült készülődni. Persze ennek csak az egyik oka vagyok én a rossz időbeosztásommal, a másik a kritikus alkotó, aki majd minden hazahozott ötletemre ezt mondta: "Nem, nem nem, uncsi"...hogy miért nem sokára kiderül...