2010. augusztus 26., csütörtök

Virágkollázs tündérkékkelZamárdiban vagyunk éppen, nem hoztunk magunkkal nagy felszerelést, Fanni az új tesco-s festőfilceit és néhány színes ceruzát rakott csak a hátizsákjába, én papírt, ollót, ragasztót, na meg a Tündérek és tündérholmik nagy könyvét, ami nagyon közel áll Fannim szívéhez és stílusához is.Ez a kollázs nagyon egyszerű, csak egy Sieberz vagy Starkl kertkatalógus kell hozzá. Jó sokáig el lehet bíbelődni a virágok válogatásával és kivágásával. A felragasztásnál arra érdemes ügyelni, hogy legyenek kis búvóhelyek a virágok közt a tündérek számára.
A kis lényeket sokkal szívesebben rajzoltuk volna alkoholos fekete tűhegyű filccel és vízfestékkel, de ezek híján most festőfilccel színeztünk és tollal kontúroztunk.

2010. augusztus 18., szerdaEgyik szülinap a másikat éri nálunk, el vagyok havazva a szervezésben, felkészülésben és romeltakarításban.
Azért hogy ne legyen ilyen nagy a csend, megmutatom Fanni sk meghívóit a gyerekbulira.

Mi kell hozzá?
újségpapír, színes karton, fekete és színes filctoll, flitter, ragasztó

Hogyan készül?
Egy A4-es karton feléből készülő, tehát szabványméretű meghívóra érvényesek a megadott méretek.
Újságpapírból 5cmX8,5cm-es téglelepocskákat vágunk és miniatűr csákókat hajtogatunk belőlük -meghívónként kettőt. A kis sarkait ragasztóval is rögzíthetjük, hgy ne hajoljanak vissza.
A megfelezett és kettéhajtott színes karton meghívóalapra egy kislány és egy kisfiú fejet rajzolunk a csákóhoz méretezve, majd a fejekre ráragasztjuk a csákókat.
Flitterekkel díszítjük a meghívót és keresztbe rá is írhatjuk, hogy "meghívó", vagy persze bármi mást is.

2010. augusztus 10., kedd

SticklieselÍme az új nagy kedvenc: a Stickliesel.
Két évvel ezelőtt volt szerencsém elvégezni a Waldorf pedagógusképzés első félévét -melyet azóta is halasztok, ugyanis anno egyazon napon tartottam a kezemben a levelet, amelyben ott volt az örömhír, hogy felvettek, és a kétcsíkos terhességi tesztet......
Nem volt terveim között Waldorf iskolában dolgozni, hanem szerettem volna átmeríteni a saját munkámba mindazt, ami ott megragad. Egy apróság a sok közül, de nekem nagy élmény volt, hogy náluk alsóban számos kézimunkára megtanítják a gyerekeket, például horgolni, kötni. Öcsémet és engem is tanítgatott anyukám régesrég és máig emlékszem, mennyire jó volt. Biztosan tudom, hogy én is beleépítem majd ezeket az tananyagba, ha ismét munkába állok.

No, a Stickliesel szerintem a kötés-horgolás előszobája. A mosolygós kis hölgyemény segítségével hosszú zsinórszerűség állítható elő, amelyből aztán sokminden kialakítható -talán látszik is a dobozon.
A munka vele nem olyan egyszerű, fejlett finommotorikát és nagy türelmet kíván, én 6-7 éves kortól ajánlanám. Elmondhatom viszont, hogy Fanni, akinek számos erőssége van, de a kitartás (finoman szólva) nem tartozik ezek közé, órákig fel sem állt mellőle.

Mi ezt a SES által forgalmazott verziót vettük, édesen mosolyog, kipróbálva hátránya, hogy a tű, amellyel dolgozni kell, műanyag, ezt hiszem, én megpróbálom majd kicserélni egy becsületes kötőtűre. Na és a hozzá adott fonalak gyakorlópénznek tökéletesek, de ha valami formát ki is akarunk alakítani belőle, nem árt hosszabb szálakkal dolgozni.

2010. augusztus 3., kedd

Baba textilfestésselFanni számára nagyon fontos az ajándékozás: állandóan kis csomagocskákat gyárt másoknak, csupa számára kedves dolgot tesz bele, egy kanálnyit a kedvenc fürdősójából, gyöngyöket, cukorkát, és persze rajzokat minden mennyiségben.
Természetes, hogy ha szülinapra készülünk, ő saját készítésű ajándékot is szeretne adni. Ezt a babát az unokahuginak, Szonjának csinálta a 3. szülinapjára, de reggel indulás előtt még gyorsan becsomagolta azt a kitűzőt is, amit ő viselt anno a harmadikon. :)
Nagyon hálás voltam a kis tulajdonosnak, mert sokat volt a kezében a baba a szülinapon, szerintem szeretni fogják egymást, Fanni meg virul a boldogságtól. :)Mi kell hozzá?
Fehér pamut (pl. lepedőanyag), szintetikus tömőanyag, karton, cellux, alkoholos filc, textilfesték, olló, cérna, tű

Hogyan készül?
A textilből kivágunk egy valamivel nagyobb négyzetet, mint amekkora babát szeretnénk. Kartonlapra (én pl. a corn flakes dobozából vágtam egy darabot, így az se vész kárba) cellux-szal rögzítettem a textíliát, így kifeszítve sokkal könnyebb rá dolgozni.
Fanni alkoholos filccel megrajzolta a figurát és kicsit hagytuk száradni. Előtte próbálkoztunk textikfilccel is, de az csúnyán elterült az anyag szálai között, nagy csalódás volt.Ezután jött a festés: én a Deka Cristall color hobbyfestéket használom, szinte mindenre festettem már vele (fa, gumilap, gipsz, üveg...) és mindig megállta a helyét, de természetesen a textilfesték is tökéletes a célra. Ha az általam ajánlott festékkel dolgoztok, csak arra kell ügyelni, hogy egyáltalán ne hígítsuk vízzel, kimosás után egy papírzsebkendővel nyomkodjuk ki szárazra az ecsetet, különben elfut a festék.
Festés után gyrsan válasszuk is le a kartonról az anyagot és csíptessük ki száradni.
Miután megszáradt, vágjuk körbe némi ráhagyással a babát és fehér anyagból ugyanezt mégegyszer. A fonákjáról összevarrjuk, kis tömőnyílást hagyva visszafordítjuk és kitömjük, majd bedolgozzuk a nyílást.
Az így készült baba koszolható, mosható, és nagyon szerethető.

Ja, egyébként ez a baba egy fogtündér. Reméljük, Szonjához még sokára jön el igazándiból. :)