2011. január 8., szombat

Recycling


A bemutatott alkotásoknál nem írtam még külön róla, de nagyon fontosnak tartom, hogy az elkészítésüknél nagyon sokszor újrahasznosítunk a háztartásban feleslegessé vált dolgokat.

Jó vastag kartonból rengeteg élelmiszer (corn flakes, csokik, bonbonok...) csomagolása készül, ezek kincsként gyűlnek, mert sokkal vastagabbak, mint a papírboltban kapható kartonok, merevítésnek nagyon jók a hátukra ragasztva. Ugyanúgy értékesek a különböző (pl. cipős) dobozok, sokminden készülhet belőlük. Elrakjuk a szebb csomagoló papírokat is, különösen szeretem a virágcsokrok papírjait, nem csak a díszpapírt, amibe kötik őket, hanem mostanság gyönyörű selyempapírba csavarják a csokrokat a szállításhoz. A wc-papír tekercsek, na meg a konyhai papírtörlőé, szintén gyűjtögetésre érdemesek. A tojástartó multifunkcionális kincs! :)
A műanyag tejfölös- és joghurtos poharak, actimeles apró flakonok, doboztetők, kupakok csupa hasznos holmi, konzervdobozból is sok szépség készíthető.
A lyukas zokni és harisnya bábkészítésnél nagy kincs, a kiszuperált párna tömőanyaga babatömésre alkalmas, az elöregedett lepedő, a moshatatlan foltot szerzett póló varrogatásra kitűnő alapanyag.
A Crafty Crow-n nemrég egész sorozat volt a témáról, néhány klassz kis gyűjtemény ízelítőnek: sok-sok aranyosság kupakokból, tojástartóból, parafadugóból, újrafelhasznált kartonból.

Arról viszont, hogy hogyan lehet mindezt okosan tárolni, ne tőlem kérjetek okosítást. :) Épp most is a kreatívos komód újrapakolása előtt állok, mert minden kizuhanni óhajt már belőle, ha csak kinyitom. :) De ez el ne vegye a kedveteket, ti tuti ügyesebb pakolók vagytok: tessék csak bátran zöldülni!!! :)
(Kép innen)

7 megjegyzés:

KisMesterek írta...

Fontos, nagyon fontos!!

Süli Mónika írta...

Mi is szoktunk újrahasznosítani. :)
Parafadugóból kalózokat, nyomdát készítünk. Tojástartóból teherautót, kukacot, virágot.
Papírdobozból robot jelmezt, gáztűzhelyet, házikót.

Névtelen írta...

Köszi, ez jó volt! Ismét újult erővel gyűjtögetek:-)

Tünde

VOKinga írta...

Móni, ha fel van téve a blogra, szívesen belinkelném! :)

Piroseper írta...

Szuper ötletek! :) Köszönöm!

Vacskamati írta...

Én is szívesen hasznosítok újra, az alapanyagokon megspórolt pénzt inkább minőségi, esetleg speciálisabb eszközökre (szépen fedő festékre, csillámporra, valóban vágó ollóra stb..) költöm.

Azonban a kezdeti midnentgyűjtögetés helyett most egyszerűen szelektíven gyűjtöm a szemetet.

Ami egy-egy project elkészítéséhez kell, ahhoz legtöbbször elég, ha pár nappal korábban elkezdem a tudatos gyűjtögetést, félrerakást (pl. szólok a férjemnek, hogy ne lapítsa szét a gyümölcsleves dobozokat, vagy van eltéve 5-6 wc papír guriga, s ha fogy belőle azt pótolom..) Amit gyűjtök (mert lassan lesz belőle sok) az a gyufás skatulya, parafa dugó, különleges színű kartonok, csomagolópapírok (pl. most Szilveszterkor eltettem a szétszakadt csillogó papírsipkákat, a tavalyiból készült idén karácsonykor a montázs-angyalok szárnya és néhány apróbb dekoráció) Meg persze, azok a holmik, amikből eleve sok kell majd (pl. régi pólók fonalnak felvágva, de a zoknikból már nem teszem el az összes lyukasat- egyszerűen túl sok az utánpótlás.. :D)

Itt van még egy nagyon jó link, ez sok honlap gyűjtőhelye, remekül van rendszerezve, rákereshetsz technikára, témára, de - és én is ezt a funkciót használom legtöbbet- újrahasznosított alapanyagra is. :)

http://www.artistshelpingchildren.org/recycledcraftsactivitiesforkids.html

VOKinga írta...

Vacskamati, ez az oldal klassz, mindjárt ki is rakom a jobb oldalsávba a linkjét.
Igen, mi is szelektíven "szemetelünk", így gyakran csak a aktuális papíros zacskóba nyúlok, ha alapanyag kell, de még így is rengeteg kincs gyűlik össze. :)