2011. június 24., péntek

Karcolósdi -újra

Ezzel a technikával nem először dolgozunk, ami nem véletlen: élvezetes, szép végeredményt adó módszer. (A fotó nem adja vissza jól, mert a fényben szürkének látszik a fekete -a valóságban sokkal kontrasztosabb.)



A menetét nem részletezem, ITT pontosan leírtuk. Lényeg, hogy jó minőségű viaszkrétával vastagon befedünk egy kartonlapot, fekete temperával lefestjük, majd száradás után karcolunk bele -ezúttal fogpiszkálóval.
Az angyalka Fannié, a lány alul az enyém -látszik rajta, mennyire nem tudok már rajzolni, de olyan jó volt kapirgálni!


Amit pedig még nagyon ajánlani tudok, az a Waldorfos méhviasz kréta.
Egyrészt gyönyörű vastag fedést ad, csodásak a színei, másrészt tégla-formája tökéletesen illik a kisebb gyerekek kezébe, 7 év alattiaknak a kéztőcsontok fejletlensége miatt ezerszer jobb, mint a hagyományos forma. Az már csak ráadás, hogy alakjának köszönhetően több vastagságban rajzolhatnak vele a gyerkőcök, lehet vele kísérletezgetni.
Ezek itt a képen a saját verzett darabjaink. :)

6 megjegyzés:

Eper írta...

Szia Kinga!
Nagyon örülök, hogy újra feltettél karcolós képeket, mert már régóta szeretnék a gyerekeimmel ilyet készíteni, csak nem ismertem a technikát. Köszönjük. Kipróbáltuk, szuper, csak nekünk nagyon nehezen fogta be a tempera a zsírkrétás rajzot. Nem tudom hogy a kréta vagy a festék (esetleg mindkettő) volt-e a hibás.

VOKinga írta...

Szia!
Gyanús, hogy inkább a festék a hibás. A vízfestéket ledobja a zsírkréta, a sűrű temperát nem -nem szabad nagyon felvizezni, csak épp hogy kenhető legyen. Elvileg a papírboltokban színenként is kapható kistubusos művésztempera tökéletes a célra. Egyébként a kréta szempontjából az csak jó jel, ha a vizezett festéket megpróbálja ledobni a zsírkréta, mert annál "zsírosabb", karcolhatóbb, az üzletben kapható kréták 95%-a nem alkalmas erre a technikára épp azért, mert túl vékonyka réteget képez. Mielőtt nekikezdenétek, érdemes egy kis papírdarabkán kipróbálni az otthon levő eszközeidet, hogy működnek, mivel karcolhatók legjobban -mi is próbálkoztunk más típusú krétával és gyertyával is, de ez dolgozott a legszebben.

Süli Mónika írta...

Mi is megcsináltuk.
Köszönjük! :)

L. M. Zsuzsi írta...

Kedves Kinga!
Van egy trükk!
Be kell hintőporozni a zsírkrétázott felületet!!! Rászórjuk, belesimogatjuk, a felesleget lerázzuk. A hintőpor rátapad a zsírra, és a porba beletapad a festék. Legjobb a TUS! Ez lehet fekete, de színes is!
Továbbá: a zsírkréta általában tényleg vacak, de pl az ICO olajpasztell fantasztikusan szép, vastag, színes zsíros réteget ad, és nem drágább.
Nézd, ilyenek lesznek így a képek:
http://rajzmuhely.blogspot.hu/2012/10/alommadar.html

ps.: Waldorfos kréta hol kapható egyébként?

Unknown írta...

Erdemesebb tussal probalkozni :) Sokkal egyszerubb es ugyanolyan hatast er el az ember :)

VOKinga írta...

Szonja, milyen típusú tust használsz?