2012. június 19., kedd

Sárkányröptetős


Emlékeztek még, hogy egy héttel ezelőtt nem 40 fokban olvadoztunk, hanem orkán erejű szélben vacogtunk? Tutira nem, úgyhogy csak jelzem: bizonyítottan így volt! A gyerekek rögtön el is kezdték keresni a régi sárkányukat, amiről én biztosan tudtam, hogy megsemmisült, de diszkréten csak annyi információt adtam: "Nem tudom, hová lett elpakolva."


A végeredmény persze az lett, hogy sárkánygyártásba fogtunk, így még a vitát is megúsztuk, hogy ki reptet először/másodszor/harmadszor, mert mindenkinek saját bejáratú sárkány lett, a szívéhez igazán közel álló. Sokkal jobban is szerették reptetni, mint a boltit, még akkor is, ha a decathlonos sárkány repülési képességeit nem sikerült a saját tákolmánnyal megközelíteni.


Ez a típusú sárkány leginkább a papírrepülőhöz hasonlít felépítésében, elkészítése egészen egyszerű, bár igazán magasra nem sikerült felvinni, de elég vacak, kavargó szél volt, úgyhogy a teszteléshez még jó lenne egy-két alkalom jobbféle szelecskével. Az enyémek olyan vidáman futkorásztak velük, hogy a végén egy rakás utcabeli gyerek is csatlakozott, úgyhogy valami varázsa mindenképpen volt a dolognak. :)


Hozzávalók:
A4-es vagy nagyobb, de ugyanolyan arányú színes karton, vastag hurkapálcika, erős cellux vagy tapétaragasztó, olló, lyukasztó, wc-papír guriga, zsineg, krepp papír, tűzőgép, folyékony ragasztó, vékony színes papírok és filcek

Elkészítés:
A kartont az ITT látható módon meghajtogatjuk, majd ragasztószalaggal rögzítjük és hurkapálcikával merevítjük.


A képen látható helyeken lyukakat szúrunk a zsinórnak és a faroknak, de lyukasztás előtt ragasztószalaggal megerősítjük ezeket a részeket.


Alulra kerül az eregetőzsinór, melynek másik végét mi wc-papír gurigához ragasztottuk, arra feltekertük és így könnyű volt szabályozni a hosszúságot reptetésnél.


A hátsó lyukba kötöttük a farokhoz a zsinórt, és erre tűzőgéppel vagy ragasztószalaggal krepp papír csíkokat tűztünk.


Már csak a dekorálás van hátra, ami történhet színes papírokkal vagy egyszerűen filctollal is megrajzolhatjuk az arcot -vagy bármi egyebet, Máté sárkánya természetesen autókkal lett telerajzolva.

Jó eregetést! :)


1 megjegyzés:

Sárosdi Virág írta...

Mekkorát nőttek a gyerekek! :)