2010. július 29., csütörtök

Akvárium



Fanni hónapok óta rágja a fülem egy saját háziállatért. Bajszi, a macsek közös, és ő olyanra vágyik, ami csak az övé.
Megértem, persze hogy meg, de egyszerűen nem fűlik a fogam ahhoz, hogy állat legyen a lakásban. Volt már hörcsög-lobby, de még belegondolni is rosz, hogy omlana össze a gyerek, amikor az állatkája megválik rövid kis életétől. Most éppen akváriumban utazik, ennek meg a takarításától ráz a hideg.

Mindenesetre éppen kapóra jött, hogy a kinőtt szandik helyett most kellett újakat venni és kellették magukat az üres cipősdobozok. Azóta szorgosan gondozza és eteti a saját készítésű halacskáit.
Nem álltatom magam, ezzel legfeljebb néhány nyugodt napot nyertem, és hogy mi lesz a vége, még magam sem tudom....



Mi kell hozzá?
cipősdoboz (másmilyen is jó), tempera, karton, filctoll, olló, folyékony ragasztó, cellux, damil vagy vékony fonal, fekete és barna géppapír, kagylók



Hogyan készül?

Először megfestjük a doboz belső oldalára a vizet. Érdemes bátorítani a miniművészeket, hogy sokféle kéket-zöldet keverjenek ki egy palettán, és minden hullám más árnyalat legyen, úgy lesz igazán szép a végeredmény.



Ezután filctollal megrajzoltuk a halakat, kiszíneztük, kivágtuk, és a hátoldalukat szintén megrajzoltuk.



Fekete és barna papírfecnikből kavicsokat gyúrtunk, az akvárium alját vastagon beragasztóztuk és erre ráragasztottuk a "kavicsréteget". Természetesen ha van otthon gyöngykavics, vagy akár agyaggolyócskák, a gyűrkélés meg is spórolható.
A halacskákat damilra fűztük, majd a doboz tetejét kilyuggattuk és a lukakon áthúztuk a damilszálak végét, és celluxszal leragasztottuk.
A kavicsokra néhány kagylót szórtunk.
Kívülről bevontuk szürke géppapírral az akváriumot.


9 megjegyzés:

kreatívhit írta...

Nagyon jópofa ötlet.Remek időtöltés.

éva írta...

Ez nagyon jó!
A mi Daninknak is megmutatom,szerintem holnap kereshetem a cipősdobozt :)

Tündérlátta írta...

Nálunk erős többletbe van a kreatív játék. Ez egy szuper ötlet ilyen esős napokra!

VOKinga írta...

Kíváncsi leszek a végeredményekre, megmutatjátok majd, ha esetleg tényleg sor kerül rá?

Mák írta...

Wooow!!Szuper ötlet!!!

Mondjuk egy röpke szösszenetet hozzáfűznék élőállat témában:
halak...nah ez lenne az utolsó dolog amit beszereznék, ha a mostani agyammal tudnám mit vállaltam be...Igazából nem az akvárium takarítása okoz a legnagyobb gondot nálunk, (mert a mai nézet szerint ugye nincs teljes vízcsere, csak ilyen részleges vízcseréket kell csinálni és ha jó az akvárium berendezése akkor a többi öntisztulás keretében működik...), hanem az, hogy ezt a gyerek ajándékba kapta és egy pici akvárium 9 l.Lassan szerintem 2 éve lesz nálunk..már kiképződtem mindenféle halbetegségből..Borzalmas...Fanni lassan már nem is csodálkozik, ha a halacska elköltözik a barátaihoz a mennybe..Szóval ha mégis rávesz a lányod mondom neked ez sem egyszerűbb mint egy hörcsög..nagyon kell hozzá érteni a vízminőségtől kezdve a halaknak ideális hőmérsékleten át, a mennyit adjál nekik enni, mert ha sok akkor attól is rossz lesz a víz és képesek ételmérgezésben beadni a kulcsot... mindent tudni kell róluk, hogy túléljék...pl csak egy apróság..laikusként azt hittem a vizicsiga jó dolog az akváriumba..aha vettünk 2-őt, hogy takarítsák az algákat, lett vagy 200, pedig aztán mikor már megvoltak figyelmeztettek, hogy figyeljem a petéjüket amit leraknak..figyeltem is, le is halásztam, de meg tudták oldani...a kezdeti 2 halacskából egy üvegben levegőztetővel, ma már van nekik szűrés, világítás, fűtés stb...és éppen a múlt héten dobta fel a bakiját az egy szem nagyhalunk...ami önmagában nekem már öröm lenne, csakhogy mielőtt kimurdelt produkált kishalakat és most van 12 igazán nagyon kényes pici guppink...Jah volt olyan hal is ami kb 12 órát töltött el az akváriumunkban ( akkor még nem volt rajta üvegtető) és konkrétan 1,5 m-re az akváriumtól találtuk meg...Azt sem tudtam, hogy ugyan ezek a halak amik nekünk vannak az egyik legigénytelenebbnek mondottak, csak amikor megvettük őket egy aprócska momentum nem hangzott el, hogy nem bírják ha 26 foknál hidegebb a víz..konkrétan megfáznak és baki fel...aztán az állatgyógyászatot képzeld el 3 cm-ben...szóval...nálunk ezek kimurdelnek és nincs több halacska...én tiszta lelki beteg voltam amikor az első távozott, mert tényleg mindent megvettünk a dögöknek és már nem is tudom mennyit költöttünk rá...szinte ugyan ott tartunk...

Mák írta...

Bocsánat kicsit hosszúra sikerült...csak mi is úgy voltunk, hogy nafogott a gyerek, hoyg halacskák stb, hagytuk, hogy a nagyszülők ezt hozzák ajándékba, boldog volt, aztán azóta itt szívok velük mint a torkos borz..

m.tunde írta...

Nagyon jóóóó!!!

VOKinga írta...

Mák, most látom, amit írtál, valamiért nem továbbította a google a mail-fiókomba. Brutálisan hangzik. Abszolúte meggyőztél. Hal-ügyben a szívem mostantól kemény lesz, mint a kő....

Tünde, köszi!

Mák írta...

Hát igen...mondjuk még két dolgot hozzáteszek, hogy ki akartam szállni ebből az egész akváriumozásból és láttam a lányomnak nagyon tetszenek az ékszerteknősök...attól még nem is undorodnék úgy mint mára a halaktól...de sajna ebbe az akváriumba azt nem lehet , mert kicsi és ugyan úgy kell neki fűtés meg mit tudom én mi az akváriumba, ha jó helyet akar neki az ember..úgyhogy le is beszéltem magam...
A másik, hogy pár hónapja teljes vízcsere, kavicscsere, növényke csere, akvárium kimosás volt a csigák miatt...akkor két szem halunk volt azok addig egy nagy üvegben levegőztetővel szűrővel, amíg ugye beáll a vízhőfok, egyensúly, stb...ezt a macerát a csigák miatt csináltuk..kiírtottuk belőle az összeset, mert a petékből ezek a pici csigák kikeltek és olyan rafkósak voltak már a végén, hogy a kavics között éltek és onnan egyszerűen nem lehetett levadászni őket..szóval ok lett a vízük elvileg..erre két napja nézem a vizet fogalmam sincs honnan (komolyan mondom a kaján kívül semmit nem dobok be az akváriumba ( hetente van vagy két hetente (víztől függ) egy harmados vízcsere , de ugye elvileg az kezelt csapvíz abban sem úszkálnak csigák) 2 db csiga úszik...ezek ilyen kis gyöngy méretű áttetsző házikósak, alig lehet őket kiszúrni..és úgy szoktak kajálni, hogy a víz felszínen a víztisztító ahogy áramoltatja a vizet ott pörögnek az áramlattal..szóval valahonnan belekerült két minicsiga megint...ha ezek elszaporodnak úgy öntöm ki az egészet halastól kavicsostól mint a szél...Mi nagyon rányúltunk erre az akváriumozásra...mondjuk amikor kezdtek gondjaim lenni elkezdtem utána olvasni alaposabban és a sera füzetekből nagyon sok mindent meg lehet tudni...illetve egy ilyen termékeket áruló állatkereskedésben segítettek életben tartani a halacskáinkat...Ott a keresedők nem arra mentek rá, hogy minnél több halat ránk sózzanak, hanem hogy tényleg életben is maradjanak, tiszta hülyének is éreztem magam, amikor mentem be az állandó csip csup kérdéseimmel..talán ha a lánykádnak megmutatod mennyi mindent kell csinálni ezekkel a halakkal ahhoz, hogy ideális környezetet tudjatok fenntartani elmegy a kedve az egésztől.