2010. augusztus 10., kedd

Stickliesel



Íme az új nagy kedvenc: a Stickliesel.
Két évvel ezelőtt volt szerencsém elvégezni a Waldorf pedagógusképzés első félévét -melyet azóta is halasztok, ugyanis anno egyazon napon tartottam a kezemben a levelet, amelyben ott volt az örömhír, hogy felvettek, és a kétcsíkos terhességi tesztet......
Nem volt terveim között Waldorf iskolában dolgozni, hanem szerettem volna átmeríteni a saját munkámba mindazt, ami ott megragad. Egy apróság a sok közül, de nekem nagy élmény volt, hogy náluk alsóban számos kézimunkára megtanítják a gyerekeket, például horgolni, kötni. Öcsémet és engem is tanítgatott anyukám régesrég és máig emlékszem, mennyire jó volt. Biztosan tudom, hogy én is beleépítem majd ezeket az tananyagba, ha ismét munkába állok.

No, a Stickliesel szerintem a kötés-horgolás előszobája. A mosolygós kis hölgyemény segítségével hosszú zsinórszerűség állítható elő, amelyből aztán sokminden kialakítható -talán látszik is a dobozon.
A munka vele nem olyan egyszerű, fejlett finommotorikát és nagy türelmet kíván, én 6-7 éves kortól ajánlanám. Elmondhatom viszont, hogy Fanni, akinek számos erőssége van, de a kitartás (finoman szólva) nem tartozik ezek közé, órákig fel sem állt mellőle.

Mi ezt a SES által forgalmazott verziót vettük, édesen mosolyog, kipróbálva hátránya, hogy a tű, amellyel dolgozni kell, műanyag, ezt hiszem, én megpróbálom majd kicserélni egy becsületes kötőtűre. Na és a hozzá adott fonalak gyakorlópénznek tökéletesek, de ha valami formát ki is akarunk alakítani belőle, nem árt hosszabb szálakkal dolgozni.

5 megjegyzés:

egy anya írta...

Kinga, nem akarlak elkeseríteni, s amint látom, nem is lehet, de ez akkora vacak. :))) A fonál is, meg a bábu is, meg a pálcika is, amit hozzá adtak.
A hobbiboltokban lehet kapni körmöcskét, és azzal lehet alkotni. Ezzel csak kínlódás volt...
Amit a lányaim csináltak, itt látható
http://kacatos.blogspot.com/2009/11/lanyoknak-is-tetszett.html

Ari írta...

Szia,
Mi gyerekként spray kupakjából és szögekből alakítottuk ki ugyanezt. A spray kupak kivágásában persze a szülők segitettek, gázláng és kés segitségével kiválóan kialakítható. És ha jól emlékszem mezei horgolótűvel és himzőfonállal dolgoztunk. Az a baj, hogy már nem emlékszem a menetére, hogy hogy kell készíteni, csak ez ragadt meg. :)
üdv
Ari

VOKinga írta...

Virág, Fanni szereti, szépen tud dolgozni vele. :) A SES nem a csúcsok csúcsa, de a Müllerben ez volt kapható, kreatív boltba évszázadonként egyszer jutok el... Viszont aki kipróbálná, annak jól jön az információd, hogy kreatív boltban keressen jobb minőségűt.

Ari, ez tök jó! Ha esetleg be akarod fogni a srácokat, lefotózhatom neked a doboz hátuljáról a menetét.

Ari írta...

Megtennéd, hogy elküldöd nekem mailben? Köszi!

VOKinga írta...

Persze! Most vendégeim vannak vasárnapig, de ha hétfőig nem érkezne át hozzád, szólj, mert akkor gyagya agyammal tuti elfelejtettem... :)