2010. október 31., vasárnap

Tökfilkó legyezőbőlVégtelenül egyszerű, de annál mutatósabb ez a halloween-i tökfilkó, nálunk most a plafonról lóg lefelé, de az ajtóra is készíteni fogunk egyet. A változatosság kedvéért ismét Martha Stuart-tól lestem, nézzetek be hozzá,,van ugyanerre a sémára fekete macska és morcos bagoly is!

Mi kell hozzá?
Narancssárga géppapír, fekete, fehér és zöld karton, kétoldalú ragasztó, erős folyékony ragasztó (nálunk Pritt Alleskleber)

Hogyan készül?
4 narancsszínű géppapírból a hosszabb oldala mentén legyezőt hajtogatunk. Kettéhajtjuk és összeragasztjuk mindegyiket kétoldalú ragasztóval. Aztán szintén kétoldalú ragasztó segítségével a 4 legyezőből összeállítjuk a kört.
Fekete kartonból szájat, orrot szemgolyót, fehérből szemet, zöldből szárat vágunk ki neki -ha a magasból lóg majd le, akkor mindenből kettőt, hogy mindkét oldalán legyen arca. Mivel ezeket úgy kell felragasztanunk, hogy csak a hajtogatott papír éleivel érintkezik, fontos az erős ragasztó!
Átfűzünk egy cérnát a feje tetején, majd felragasztjuk a rávalókat, és száradás után lehet díszíteni!

2010. október 30., szombat

Helló, Halloween!

Nem mondhatom, hogy odavagyok ezekért az import ünnepekért, de nincs mit tenni, a gyerkőcöknek ez már ünnep lesz és kész!


Egyébként meg nem is rossz móka, este meggyújtjuk a töklámpást és esti mese helyett rémmesét mesélek. Korosztályuknak megfelelő rémísztgetésért nem is kell messzire menni, a Grimm testvérek írtak belőle eleget, mi tegnap Jancsi és Juliskára borzongtunk! :)


Ez a boszikalap pedig a tökéletes halloween-i édesség, bár bevallom, nálunk Máté szülinapjára készült egy héttel korábban. Egyébként meg alkalom ide vagy oda, ha boldog gyerkőcöt akartok látni, készítsétek el és figyeljétek az arcát, amikor a sapka csúcsába harapva rájön, hogy telis-tele van töltve válogatott finomságokkal! :)
A receptet megtaláljátok a mamihamin!

2010. október 24., vasárnap

Őszi kézfa

Mátéfa

Poci továbbra is nehezen vonható be kézműves tevékenységbe, ha már benne van, könnyen bele is feledkezik, de a kezdet, az legtöbbször nagyon nehéz.
Együtt nézegettük a Crafty Crow-t valamelyik nap, ott tetszett meg neki pár dolog, többek között ez a fa. Mindig is a testlenyomatos dolgok voltak a kedvencei. Bele is vágtunk azonnal.
Legjobban mégis az hatott meg, hogy Máté ott sündörgött körülöttünk és nagyon megkívánta, hogy neki is legyen ilyen kézfája. Mit ne mondjak, ő gyűrögette leglelkesebben a levélnek valót! :)

Pocifa

Mi kell hozzá?
Kék vagy szürke kartonlap háttérnek, fekete vagy barna fatörzsnek, sárga, narancs és piros krepp-papír vagy géppapír a levelekhez, erős ragasztó (nálunk Pritt Alleskleber)

Fannifa

Hogyan készül?
A gyerkőc kezét ás karját körberajzoljuk barna vagy fekete kartonon és kivágjuk. Felragasztjuk a háttérlapra.
Színes papírokból fecniket tépkedünk és összegyűrjük, tenyerünk közt meggömbölygetjük.
A ragasztás úgy a legegyszerűbb, ha egy-egy nagyobb részre csorgatunk ragasztót (nem kell nagyon vékonyan elkenni, mert mivel a gyűrt papír csak kis felületen érintkezik, úgy nem ragad tökéletesen bele) és rápotyogtatjuk a színes "leveleket".
Lehet belőlük a fa alá is szórni, érdekes, hogy Máté nem volt erre hajlandó -ő  a mindennapi életben sem kedveli a változásokat, a környezetében sem, úgyhogy ragaszkodott hozzá, a Mátéfáról nem eshet le levél. :)

Forrás: Paper Crafts

2010. október 19., kedd

Ha szűkös az időkeret...

..és a csemete mégis készítene valamit?
Kezdő első osztályos szülőként irigylem az ovis gyerekekkel rendelkező szülő társaim, vagy a már jobb időbeosztást megtalálókat. Szeptember elseje óta a nagylányom egyik legkedvesebb hobbijára a kreatív alkotásra marad a legkevesebb idő. /persze másra sem sokkal több/
Ha nem így lenne, talán soha nem ajánlanám a lenti "játékot", amit talán a Tv reklámokból jól ismertek. Nálunk pontosan 8 hónapig várt a polcon a múlt karácsony óta, hogy kis kezek munkára fogják, ennek leginkább én vagyok az oka, mert amit agyon reklámoznak azzal szemben, mindig fenntartásaim vannak. Így az ajándékba kapott színes spagetti gyurma a "majd" kategóriába került.
Mígnem Nóra és újdonsült iskolai barátnője egy suliból elcsípett, délutáni egy óra játék idő alatt megtalálták. Alig telt el a hét, és a vendégségbe érkező két barátnő is örömmel alkotott belőle. /Sőt a 7végi szülinapi zsúr kívánság listájára is felkerült/

A nálunk maradt -javát elhordták az alkotók - ajtódíszt és tavaszt idéző motívumokat azért lefényképeztem, hátha kedvet kaptok Ti is:) a reklámok ellenére. /azt csak utólag vettem észre hogy a dobozban lapult egy papír elkészíthető ötletekkel, de a gyerkőcöknek nem is volt rá szüksége, önállóan is alkottak!/


Ajtódísz /az iskolástól/Megviselt pillangó és kisvirág, ami megmaradt.

Rengeteg más ötlet pedig itt. /ezeket véletlenül találtam/

Szitakötő

Amint megláttam, azonnal beleszerettem ebbe a szitakötőbe.
Végül nem itthon készítettük el, hanem a fiúk egész ovis csoportjával, mert az óvónénik beengedtek minket, szülőket egy délelőtti közös kreatívkodásra az ősz mindenféle kincseiből.


Mi kell hozzá?
Juharfa friss termése, gally, ragasztópisztoly, kenőfejes ragasztó, csillámpor, bogyó alakú termés vagy gyöngy

Hogyan készül?
Első körben ragasztunk az orrunkra kakascsőrt a juharfa terméséből. :) Ugye ti is sokat csináltátok gyerekkorotokban?
Utána indulhat a munka! Először ragasztópisztollyal felragasztunk 2 juhartermést szárny gyanánt, és 2 bogyót szemnek.
Picit hagyjuk megkötni, aztán a gyerekek kenőfejes ragasztóval megkenhetik a szárnyakat és megszórhatják csillámporral.
(Sajnos nem sikerült rájönnöm, milyen fáról való a bogyó, az ovi kertjében szüreteltem és sokkal jobban tetszett így a szitakötő, mintha gyöngy lett volna a szeme.)

Az ötlet a Twig and Toadstool blogról származik, kicsit átalakítva.

2010. október 13., szerda

Kő nyaklánc?

Ha kő, ha nem kő, én ma csak ezzel szolgálhatok. :)


Nálatok is van időnként kavicsinvázió? Ha jó az idő, a mi lakásunkban olyan svunggal vándorolnak be a kavicsok, hogy hegyet lehetne belőlük építeni. Mert azok nem is kavicsok. Hanem drágakövek. Az meg pont olyan, mint egy virág. A két nagy meg kovakő, lehet szikráztatni a takaró alá bújva.
Aztán jön a lila fej, amikor egy hatalmas kübli kavics lefigyel a cipőspolc tetejéről, mind a 43 pár cipőnket megtöltve. Vagy amikor becsempészik a fürdőkádba, búvárkavicsnak, aztán retteghetek, hogy egy óvatlan pillanatban nem kezdi-e meg vándorútját a lefolyóban...

Egyébként meg totális "dezsavü", gyerekként én is órákig ültem a homokozóban, amiben persze nem ilyen mai elit finomszemcsés homok volt, sokkal inkább sóder, de épp ez volt benne a jó: eljátszottam kavicsokkal, mindben volt valami különleges, jó volt elképzelni, hogy mind valamiféle hegyről vagy szikláról származhat és talán folyóvízben kopott ilyen alakúra...

A kavicsból készíthető játékok sora végtelen, ezúttal nálunk nyaklánc lett néhányból.


Hogyan készül?

Válasszunk szép, sima felületű kavicsokat.
Akrilfestékkel fessük meg őket.
Amikor tökéletesen megszáradtak, lakkozzuk le őket -mi egyszerű decoupage lakkot használtunk.
Ékszerkészítők biztosan birtokolnak helyes kis akasztókat, amellyel a mi maceránk elkerülhető lenne, de mivel hirtelen felindulásból dolgoztunk, ilyesmi nem volt otthon, így iratkacsot vágtam el és hajlítottam fogó segítségével akasztó alakúra, majd ragasztópisztollyal a kavics hátoldalához rögzítettem.
A megoldás nem bizonyult tökéletesnek, nem kellett nagy behatás ahhoz, hogy a ragasztó elengedje a követ. Végül a Pattex Folyékony szög fantázianevű ragasztója oldotta meg a problémát, a ragasztópisztonyból származó anyag sem volt viszont hiábavaló, mert befedte az akasztó szúrós végét, védve így viselőjét. Hátulról tehát imígyen néz ki a dolog:


De ti azért ha tudtok akasztót venni, ne szöszmötöljetek kapocshajlítgatással.

Ezután már csak egy selyemszalag és lehet illegni-billegni a művekben.