2009. július 20., hétfő

Majdnem a Balaton hullámain

"Egészség-ügyben" ránk jár mostanság a rúd. Felpakolták ugyanis a nagyszülők Fannit és Pocit és elvitték nyaralni a Balatonra, de még aznap este Fanni belázasodott. Kiadós torokgyulladás volt a diagnózis, gyógyszerrel és 5 nap szigorú eltiltás a pancsolástól.
Hétvégén mentünk mi is utánuk, akkor gyártottuk együtt ezeket a hajókat, hogy ha már bele nem is mehetnek, csinálhassanak valami vízközeli tevékenységet.
Elnézést a képek minőségéért, Máté az igazak álmát aludta a fényképezőgépem társaságában, így maradt a mobil telefon.


Mi kell hozzá? Színes műszaki karton, hurkapálca, rajzeszköz, olló, vonalzó, kimosott üdítős vagy tejes doboz, ragasztópisztoly, oázis vagy levegőn keményedő gyurma


Hogyan készül?
A dobozról levágjuk a felső oldalát.
Minden gyerek kiválasztja, milyen színű vitorlákat szeretne, a nagy vitorlához 9X9cm-es, a kicsihez 7X7-es négyzetet vágunk ki a színes kartonokból.
A gyerekek kidíszítik a vitorlákat, majd ollóval a függőleges felezővonal két végéhez közel kiszúrjuk és felhúzzuk hurkapálcára. Vigyázzunk, ne legyen túl nagy a lyuk, a vitorlák csak akkor állnak szép ívelten, ha szorosan vannak az árbócrúdra fűzve!
Oázisból levágunk egy akkora darabot, ami jól megtartja az árbócot, ennek hiányában még előző nap gyurmából készítünk árbócalapot, kb. diónyi nagyságú gyurmadarabot gömbölyítve, alul simára lapítva, és előre kifúrjuk az árbóc helyét is hurkapálcával -inkább tágabbra, mert a gyurma száradáskor picit összemegy.
Ezután ragasztópisztollyal az oázist vagy gyurmát a doboz belsejébe ragasztjuk, középre. A hurkapálcika alsó 1/5-ét letörjük, különben túl hosszú lenne az árbóc, és a többit ragasztóval fixáljuk a lyukba.
Türelmetlenül kivárjuk azt a 20 másodpercet, amíg megszárad, és jöhet a vízreszállás.


Mivel épp jött fel a vihar, az első vízi próbát az udvaron tartottuk, Fanni római és Poci gall hajója jól állta a sarat.
A Balatonba már a nagyszülőkkel engdik majd be a hajócskákat, ehhez mindenképp kötelet kötnek rá, hogy ne szabaduljon el, mert akkor szemétté válva szennyezi a tavat. Csak egy picit lazítani kell a kupakon, és az így keletkezett vájatba stabilan beköthető a madzag.

Az ötletet itt találtam.

Nincsenek megjegyzések: