2009. július 2., csütörtök

Madarak, kártyák, bingó

Az elkövetkező napokban várhatóan a "Madár" témakörben sokféle elfoglaltságot mutatok majd be. Fanni ijesztő sebességgel kezd ugyanis nyílni az iskolás tudományokra, olyan, mint egy szivacs, igényli a komolyabb foglalkozásokat is, ezért gondoltam, hogy a kreatívkodást kikerekítem kicsit. Poci egyébként szívesen csatlakozik, Fanni lendülete őt is magával ragadja.

Először is összegyűjtöttem az interneten egy kupac madárképet, és több példányban ki is nyomtattattam apával.

Két ívből bingó-tábla készült, mivel ez az első bingónk, még csak 3X3-asban.
Lényege, hogy ugyanazt a 9 madarat különböző elrendezésben ragasztottam fel a táblára. Minden gyerek kap 1 táblát és 9 kis tárgyat (korongot, kavicsot...). A játékvezető (én) a kezében tartja a 9 madár kártyáját, a legfelsőről leírást ad. A gyerekek kitalálják, melyikre gondolt, és rátesznek a képére egy kis tárgyat. (Nagyobbak ülhetnek háttal, hogy ne lessenek, én Pocit még hagytam kicsit sasolni, a második menettől már úgyis ott volt benne az igény, hogy egyedül találja ki és nem nézett a Fanni táblájára).
Az eredeti bingóban az győz, akinek vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan kigyűlik a sor, de mi csak vízszintesre és függőlegesre játszottunk, mert a hármas bingóban egyébként túl hamar vége lenne.
Kezdő társasozóknak direkt jó, hogy a 3-as verzióban rengetegszer döntetlen az eredmény, így mindenki örül!

A következő ívből madár-kártyákat gyártottam, úgy, hogy minden képecskét kemény papírra ragasztottam, a madár nevét is ráírtam, és nagy cellux-szal bevontam, hogy tartósabb legyen.
Ezekre a kártyákra szükség van a bingónál is legalábbis 9-re belőlük, egyébként meg kiválóan lehet velük szortírozósat játszani, amit az enyéim nagyon szeretnek.
Mi úgy játsszuk ezt, hogy középre kirakjuk az összes kártyát, megbeszéljük, kinek melyikeket kell válogatnia, aztán felváltva húzhatnak. Nagyon sok tulajdonság adhatja a válogatás alapját, pl. házi- vagy vadállat, él-e hazánkban, táplálkozása, élőhelye, láttunk-e már ilyet vagy nem....

Természetesen mielőtt mindehhez hozzáfogtunk, olvasgattuk ezt a két könyvet, melyeket a könyvtárból zsákmányoltunk. A "Madarak" kisgyerekeknek szól, néhány érdekes madárról, szép rajzokkal, a teljesség vagy komolyabb rendszerezettség igénye nélkül. A "Magyarország legszebb madarai" című lenyűgözően szép fotókat tartalmaz, mindenkinek szívből ajánlom, megdobogtatja az ember szívét, milyen gyönyörű állatok lakják kis hazánkat!
(A madarak képét tartalmazó word dokumentumot sajnos nem tudom csatolni ide a blogba, de aki szeretné használni, annak e-mail-ben szívesen elküldöm.)

Nincsenek megjegyzések: