2009. december 7., hétfő

Adventi ötletek 2-3 éveseknek

A felhívásra, hogy gyűjtsünk közösen adventi elfoglaltságokat, amiket picikkel is meg lehet csinálni, máris rengetegen jelentkeztetek -NAGY-NAGY KÖSZÖNET ÉRTE!
Akkor hát kedves minigyerek-tulajdonosok, lehet böngészni! :)


Orsi, az Alkotó blog tulajdonosa már hosszú ideje már másfél éve enged belátást a kíváncsiaknak mindennapi alkotgatásaikba, legyen annak terepe lakás, konyha vagy gyerekjáték.
Én a tavalyi dolgaikból válogattam, de jelenleg is folyamatosan kerülnek fel a friss ötletek, érdemes rendszeresen benézni hozzájuk!

ITT találod a mosolygós narancsuk elkészítését...

...itt pedig csomagolópapír készítést nyomdázással.
Házi nyomdák készíthetők krumpliból is, vagy gumilapból.


Lóci és Dominó blogján rengeteg aktuális ötletet találhattok, ha rájuk kattintotok, ilyen helyes dolgokat és még sok mást is találhattok:





A Pöttyös dobozban jött velem szembe az egyik leghelyesebb adventi naptár, amit valaha láttam!
Érdemes szétnézni, mert hasonló kedves ötletek várják ott a piciket.


A következő ötleteket Anikó küldte, aki két 3 és fél éves kisférfi anyukája. Mellékelem az általa küldött leírásokat is:

Zöld papírból apró háromszögeket vágtak. Ha a gyerek még kicsi, és nem bánik ügyesen az ollóval, akkor lehet tépni is. Andris inkább csíkokat vágott, és ezeket én vágtam "észrevétlen" 2-3 felé. Aztán egy rajzlapot bekentem ragasztóval fenyő alakban, Andris meg erre ragasztotta a zöld háromszögeket. Lehet csillagot is ragasztani a tetejére, meg számtalan más módon cifrázni. Mi csak zsírkrétával rajzoltunk köré keretet. Nehezen tudom befolyásolni őket, és ők ragaszkodtak a zsírkrétához. Én meg nem akarom visszaszorítani a kreativitásukat... Attila fenyőt se volt hajlandó csinálni, így ő eközben szabadon alkotott.

A második ötlet nem is az enyém, azt hiszem, hasonlót a Minden napra egy játék blogon láttam. Ez elég sok előkészületet igényel, de annyira szerették csinálni, hogy úgy gondoltam, megosztom veletek. Hóember füzért vágtam ki rajzlapból, és színes papírból különböző ruhákat (mellényt, sálat, sapkát, kalapokat). Először fajták, majd színek szerint csoportosítottuk a ruhákat. Aztán pedig ők felragaszgatták a ruhákat a hóemberekre, majd arcot rajzoltak nekik. A fotót sajnos bevillantotta a vaku, alig látszik a hóemberek szeme-szája, répaorra. A képen az első sor a mintadarab, amin elmagyaráztam, hogy mi lenne a feladat. Illetve a végén felhasználtam a megmaradt ruhákat. Az alsó két hóembersor a srácok munkája. Attila itt is nagyon öntudatos volt, így ő saját maga vágott ki egy sálat az egyik hóembernek....

A harmadik ötlet a magokkal szórt kép. Itt is ragasztóval előrajzoltam a mintát, a gyerekek pedig kiszórták a különböző magokkal (köles, szezámmag, köménymag, lenmag, kukoricadara, mák). Sajnos egy idő után összekeveredtek a magok, mert arra már nem tudtunk figyelni, és a konyhára is ráfért egy jó nagy takarítás, de ezekért a képekért megérte fáradozni. Persze a gyerekek krativitását itt sem lehetett visszaszorítani, így Andris elkészítette a saját képét "nyuszi fürdik címmel." :-)

A következő képeket és leírásokat pedig Krisztina küldte, Cicamók anyukája készítette, találkozhattok velük a Szabina mindennapjai blogon.

Az idei Mikulásra készítettük ezt a Mikulás figurát. Kell hozzá egy wcpapír guriga, piros és barackszínű kivágó papír, vatta, műanyag szemek(elhagyható).
A gurugát beborítottam piros papírral, hátul cellux-al ragasztottam össze. Kivágtam egy kávéscsésze nagyságú kört, ez lett a feje, aztán pedig a sapkának való piros háromszöget. Megrajzoltam az arcát, ráragasztottam a szemeket. A vattát sima papír ragasztóval rögzítettem. Kabátjának gombjait filccel megrajzoltam. (Ragasztás közben derült ki, hogy a papírragasztó egyáltalán nem ragasztja meg, a pillanatragasztó pedig átüt a papíron és foltot hagy. A legjobb a 2 oldalas ragasztó.)

A következő egy karácsonyfa feldíszítése volt. Megrajzoltam a karácsonyfa kontúrját, színes papírból "galacsinokat" gyúrtam, Szabina pedig saját ízlése szerint ragasztotta azokat fel. Végül a maradék papírokból lettek az ajándékok.

A harmadik egy téli táj. A felhő papírmozaikból van. A hópelyheket és a hóembert előre megrajzoltam, a lányom pedig beleragasztotta a vattát. (A hóembert már én dekoráltam.)

Gazdag kínálat, ugye? Mégegyszer köszönöm a lányoknak, hogy megosztották az ötleteiket!
Szívesen várom a folytatást! :)

6 megjegyzés:

kiskat írta...

Szia!
Most tévedtem ide hozzád, és nagyon hasznos ötleteket találtam. A kisfiammal - 3 éves - mostanában kezdünk együtt alkotni. Nagyon tetszik a mesekalendárium. Megköszönném, he nekem is el tudnád küldeni a meséket.
Címem:kiserykatalin@gmail.com

Köszönöm
Kati

BAnya írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
BAnya írta...

..és talán kis anyai segítséggel ez is!
http://www.notimeforflashcards.com/2009/12/hand-print-holiday-wreath.html

BAnya írta...

Egyik kedvenc blogomon találtam. Sztem 2-3 éveseknek jó móka:)

http://www.notimeforflashcards.com/2009/12/easy-christmas-tree-craft.html

Ildi írta...

Szia Ildi vagyok. Már tavaly is keresgéltem a 24 mese után, de nem találtam meg. Átküldenéd őket, h idén végre megcsinálhassam?? Köszi

VOKinga írta...

Ildi, kérek mail-címet!!!