2010. október 13., szerda

Kő nyaklánc?

Ha kő, ha nem kő, én ma csak ezzel szolgálhatok. :)


Nálatok is van időnként kavicsinvázió? Ha jó az idő, a mi lakásunkban olyan svunggal vándorolnak be a kavicsok, hogy hegyet lehetne belőlük építeni. Mert azok nem is kavicsok. Hanem drágakövek. Az meg pont olyan, mint egy virág. A két nagy meg kovakő, lehet szikráztatni a takaró alá bújva.
Aztán jön a lila fej, amikor egy hatalmas kübli kavics lefigyel a cipőspolc tetejéről, mind a 43 pár cipőnket megtöltve. Vagy amikor becsempészik a fürdőkádba, búvárkavicsnak, aztán retteghetek, hogy egy óvatlan pillanatban nem kezdi-e meg vándorútját a lefolyóban...

Egyébként meg totális "dezsavü", gyerekként én is órákig ültem a homokozóban, amiben persze nem ilyen mai elit finomszemcsés homok volt, sokkal inkább sóder, de épp ez volt benne a jó: eljátszottam kavicsokkal, mindben volt valami különleges, jó volt elképzelni, hogy mind valamiféle hegyről vagy szikláról származhat és talán folyóvízben kopott ilyen alakúra...

A kavicsból készíthető játékok sora végtelen, ezúttal nálunk nyaklánc lett néhányból.


Hogyan készül?

Válasszunk szép, sima felületű kavicsokat.
Akrilfestékkel fessük meg őket.
Amikor tökéletesen megszáradtak, lakkozzuk le őket -mi egyszerű decoupage lakkot használtunk.
Ékszerkészítők biztosan birtokolnak helyes kis akasztókat, amellyel a mi maceránk elkerülhető lenne, de mivel hirtelen felindulásból dolgoztunk, ilyesmi nem volt otthon, így iratkacsot vágtam el és hajlítottam fogó segítségével akasztó alakúra, majd ragasztópisztollyal a kavics hátoldalához rögzítettem.
A megoldás nem bizonyult tökéletesnek, nem kellett nagy behatás ahhoz, hogy a ragasztó elengedje a követ. Végül a Pattex Folyékony szög fantázianevű ragasztója oldotta meg a problémát, a ragasztópisztonyból származó anyag sem volt viszont hiábavaló, mert befedte az akasztó szúrós végét, védve így viselőjét. Hátulról tehát imígyen néz ki a dolog:


De ti azért ha tudtok akasztót venni, ne szöszmötöljetek kapocshajlítgatással.

Ezután már csak egy selyemszalag és lehet illegni-billegni a művekben.

3 megjegyzés:

Angela írta...

Mi kavicsokból "könyvet" készítettünk Ráfestettük az épp aktuális term ismeret képeit (növényeket, rovarokat), majd kendő alól kellett húzni, és jellemezni az adott képet.

bubi írta...

A kampó helyett lehet úgy csinálni, hogy a kavics oldalára ragasztod magát a szalagot, vagy bőrcsíkpt, mindezt úgy, hogy ráhagysz egy 20-30 cm-s darabot, majd a tetején középen kezded ragasztani körben az egész kavicson és megint a tetején fejezed be, ahol ismét ráhagsz 20-30cm-t. A kavics tetején esetleg csomót is köthetsz a szalagra. Ezzel a technikával még keretet is kap a kavicsmedál. Remélem érthető, ha nem )és azért érdekel) küldök képet. :o)

Üdv, bubi

VOKinga írta...

Doris, Bubi, csodás ötletek! Ha esetleg küldenétek képet, boldogan feltenném rátok linkelve/hivatkozva, biztosan lennének többen, akik szívesen mazsolázgatnak a kavicsos lehetőségekben!