2010. november 10., szerda

Betűzgető ovisoknak


Fanni is ennyi idős lehetett, amikor rájöttünk, hogy ismeri a betűket. Hogy honnan, az abszolúte rejtélyes volt, mert én szándékosan nem elégítettem ki ilyen irányú kíváncsiságát, aztán egyik nap az autóban végigolvasta nekünk az út melletti reklámokat és onnantól már nem volt megállás.
Poci annyival természetesen beelőzött, hogy volt kitől ellesnie a tudományt, úgyhogy épp csak a 4.-et taposta, amikor már akaratlanul is magára szedte ezt a tudást, most azonban már izgatja is. Már vágyik arra, hogy feladatok elé legyen állítva, iskolásat kell játsznunk -messze nem iskolaérett persze, nincs még meg benne az a kitartás, de az esze vág, mint a borotva. És kellenek neki a betűk.


Magyarországon az oktatási rendszer egyik brutális hibája, hogy ahelyett, hogy elnyújtva, előbb játszogatva tanítaná az olvasást, néhány hónap alatt zúdít rá mindent a gyerekekre. Pedig a betűk és számok világa már 5-6 évesen sok gyerkőcöt vonz, ilyenkor kellene elkezdeni ismerkedni a betűk formájával, megtanulni szótagolni és hangokat leválasztani a szavakból. Nagyon sokat ötletet lehet ellesni angol és amerikai otthontanulós blogokból, és ha kíváncsi a gyerkőc, nyugodtan ki szabad elégíteni az érdeklődését.
Fennáll persze a veszély, hogy unatkozni fog majd első osztályban -én is aggódtam emiatt-, de most sokkal inkább szerencsésnek tartom Fannit, mert az iskola annyira kevés olyan információt ad, ami a mai gyerekek érdeklődéséhez passzolna, ő viszont az olvasás segítségével a könyvekből rengeteget szív magába és pótolja azt, ami ott elmarad.


Na de vissza a mai játékhoz, ami egészen egyszerű, nem kell hozzá más, csak néhány kiszuperált magazin.

Hogyan csináljuk?

Egy papírlapra a gyerkőc diktálja föl a neki tetsző szavakat, mi írjuk oda nyomtatott nagy betűkkel (később lehet olyat is játszani vele, hogy kis betűről nagyra vagy írottról nyomtatottra alakítsa át).
Magazinokból vágjunk ki nagy betűkből álló szócsíkokat.
A gyermek ezekben keresse meg a szükséges betűket, vagdossa ki és ragassza föl a lapra.


További betűs ötleteket találtok még ITT.

2 megjegyzés:

Szertár írta...

Az én fiam (régen volt, felnőtt már) 5 éves korában a lefektetett ovis társainak mesét olvasott. Én is tartottam tőle, mit fog csinálni az iskolában. Remek tanítójának köszönhetően, folyamatosan dolgozott, egyéni feladatokat kapott és unatkozásnak jelét sem láttam. Erika

Eszter írta...

Nagyon jó ötlet ez a játék! Az én Mátémat nagyon érdeklik a betűk, biztos tetszeni fog neki! Köszi!