2009. november 24., kedd

Új kollekció

Jó, tudom, ez a kép azért kicsit gáz...
Amikor az ember lánya még 1-2-3 éves, él a szülőben a mély meggyőződés, hogy Barbie-t, azt soha. Aztán amikor 3 éves kora körül szembesültem vele, hogy a nőci egy született Barbie...azóta is nehezen dolgozom fel. ;-)

De azért ez az alufóliából és papírból készült kollekció csini, nem? Fanni kezét dícséri, az ötletpedig a Filth Wizardry-t.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt a Barbie-undort nem nagyon értem (másutt se). Ez egy baba. Felnõtteknek nem tetszik, de "nõset" játszani pont jó. Mennyire hasonlít egy felnõtt emberre egy akármilyen másik baba? Vagy egy kukoricacsutka? Általában a játék attól játék, hogy nem egy megszólalásig hasonló, konkrét dologgal mûvelik, hanem bármi az lesz, aminek tekintjük. És ha egy gyerek attól lesz anorexiás, hogy Barbie-ja volt, ott más, súlyos problémák is elõfordulnak. Csilla

VOKinga írta...

Jó felvetés!
Számomra a Barbie-tól -és még számos játékszertől- való idegenkedés gyökere nagyon mély. Szerintem ez a világ, amiben élünk, a levegő, amit belélegzünk, az étel, amit megeszünk, és az értékek, amelyek mentén orientálódunk, nagyon távol van már attól, ami az embernek jó. Lehet persze ezen vitázni, egy normál fejlődésmenet normál állomása-e a jelenünk vagy nem. Nem várom el mástól, hogy egyetértsen velem, de én úgy érzem belül, ahogy leírtam.
A játékipar mindent legyárt ma kicsiben, ami a felnőtt élet része, a gyerekek pedig utánozhatják. A csutka viszont lehet bármi, amit csak a gyerek elképzel, a fantáziájában akár egy olyan gyönyörű királylány is, amit lefesteni vagy megalkotni nem lehet. A fantázia milliószor színesebb, mint az élet, és a gyerekeké lenne ez a csodás birodalom, a ma gyártott játékszerek legtöbbje azonban hihetetlen szűk keretek közé fogja azt. A Barbie önkéntelenül is különösen kiemeli azt az eltolódott értékrendet, mennyivel többet számítanak a külsőségek, mint a belső értékek.
Félre ne értsd, a gyermekeim első babák voltak a családban, hihetetlen mennyiségű játékot kaptak, játszanak is velük. Ebbe a világba születtünk, ebben kell élnünk, látod, Barbija is van. :) De azért egy nagy kupac gesztenye vagy egy halom színes papír jobban megmozgatja a fantáziájukat, és hála Istennek az idejük jó részét szerepjátékokkal töltik.