2010. november 7., vasárnap

Könyvajánló

Gondoltam, írok pár sort az elmúlt hónap egyik nagy felfedezéséről.


Nagyon sokat olvasunk a gyerekekkel, meséket, verseket és ismeretterjesztőket is.
Mint mindig, mostanság is vannak divatos gyerekírók, Bartos Erika viszi a prímet, sokak kedvence Berg Judit is (nekem inkább csak az illusztrátora férkőzött a szívembe), Marék Veronika alkotásai örök kedvencek és Lázár Ervint is sokan veszik le a könyvespolcról (bár én több mesekönyvét sokkal inkább felnőtteknek szóló pszichológiai-pszichiátriai kisregénynek érzem, de legutóbb a Szegény Dzsoni és Árnikával hatalmasat tarolt nálunk, ritka az a könyv, amit a 3 gyerek és én is képtelenek vagyunk letenni!). A sort hosszan lehetne még folytatni.
Bálint Ágnes, kisgyerekkorunk meghatározó személyisége azonban valahogy kiment a divatból mostanság. Nekem sem jutott eszembe soha, amikor könyvtáraztunk, hogy hazavigyünk tőle valamit. Történt viszont, hogy elkészült nálunk Vecsésen a Bálint Ágnes emlékház -én sem tudtam eddig, hogy itt élt és alkotott-, és ennek tiszteletére az óvónénik elővették a Mazsolát. Ők maguk döbbentek meg leginkább, menyire imádták a gyerekek.
Amikor Kati néni mesélte, hogy rég nyűgözte le mesekönyv ennyire a csoportot, kíváncsivá tett -hazahoztam az egyik kötetet, szándékosan azt, amiben Tádé is benne van már, hiszen a testvér-téma finoman szólva érint minket. :) És valóban: a 7 éves, az 5 éves és a 3 éves egyszerre hallgatta tátott szájjal. Máté Tádéval azonosult, Poci Mazsolával, Fanni pedig Egérkével. Manócska meg én vagyok -jaj, bár olyan lehetnék!
Végtelenül szeretni való, szívet melengető történetek, amik nagyon, de nagyon rólunk szólnak. És ahogy meg van írva, abban van valami hatalmas életbölcsesség.

Ajánlom szívből! :)

12 megjegyzés:

Hajni írta...

Hát ez tényleg így van. Mazsola hozzánk kb. 3 éve költözött be, először DVD, aztán karácsonyra mesekönyv és az általam készített kesztyűbáb formájában. Újra és újra előkerül, talán nem véletlenül: tanulságos a gyerekeknek, és nekem is: szeretnék minél több nevelési fortélyt ellesni Manócskától.
Szép napot, Hajni

Süli Mónika írta...

Nálunk is nagy kedvencek.
Frakk, Vizipók, Runcájsz, Legkisebb Ugrifüle,Mirr Murr a kandur, Mekk mester,Pom Pom, Pityke őrmester, Varázsceruza, Kukori és Kotkoda

krisz írta...

Mazsolát Réka is nagyon megszerette.Én még a férjem gyerekkori könyveiből olvastam neki amikor Hanna bepottyant az életünkbe.Én úgy érezm sokat segitett neki megérteni,hogy a kicsinek miért lehet "többet",s hogy azért mert ketten vannak még épp úgy szeretjük őt is mint előtte.

-krisztina- írta...

Mi mindig együtt megyünk a könyvtárba. van egy egyezségünk: egyet ő, egyet én választok. amit ő szokott: barbie, w. disney, pónik stb. amit én: janikovszky éva , csiribí és panka (egyértelműen a képek miatt), süsü (karácsonyra bábot is kapni fog), rémusz bácsi stb.

a válaszok alapján kezdem meggyőződni arról, hogy nem az én agyam szüleménye, hogy a régi, már jól bevált könyveket is érdemes forgatni :)
bár az is megfordult a fejemben, hogy ismerve a mai gyerekek olvasási szokásait, örülni kell annak is, ha egyáltalán kezébe vesz valamilyen könyvet! legyen az barbie, vagy süsü.

Ági írta...

Mi is ezt olvassuk a kicsiknek egy ideje este. Szerencsére az Anna és Petit már ritkábban kérik..bevallom én már nagyon unom azokat a történeteket, annyiszor olvastam oda és vissza is.
Szóval esti mese nálunk is Mazsola, ráadásul az én régi könyvemből. Kissé meg van tépázva de a lányoknak már az is felér egy mesével, amikor elmondom minden alkalommal, hogy ezt a könyvet akkor kaptam, amikor akkora voltam,mint most ők. ja és diafilmben is szeretjük Mazsola kalandjait.
Az emlékházat pedig egyszer megnézzük biztosan, már hallottam más blogokból hírét.

Ági

Ági

Szertár írta...

Az én kis tanítványaim is nagyon szeretik Mazsolát és Tádét. Úgy látszik örök darab, ezek szerint a mese tanítása a mai gyerekeket is megszólítja. Nekem is kedvencem volt úgy kb. 32-35 éve. Erika

VOKinga írta...

De jó, hogy ennyien vagyunk "mazsolisták"! :)
Valahogy az ember könnyebben nyúl a szépen illusztrált, színes, friss kiadású könyvért a könyvtárban, és így könnyű elmenni néhány kincs mellett.
Csodálom azt az embert, aki ilyen mélységben megértette a gyereklelket és ennyire azonos síkon tudott velük mozogni, megdöbbentő életbölcsessége volt és hozzá írói vénája...
Szülőként meg szinte terápiás egy kicsit Manócska szemeivel nézni a világot. :)

BAnya írta...

Petra kedvenc is..:D

Névtelen írta...

Szia Kinga!
Névtelenül ugyan, de rendszeres olvasód vagyok. Sok ötletet vettük már át tőletek. 4 gyermekemmel mi is nagy Mazsola rajongók vagyunk már évek óta. A könyvtárban egy ideje már "vadászunk" a Bálint Ágnes könyvekre, mert eddig mind nagy sikert aratott (Mellesleg így a gyerekek is tudják már, hogy miket írt még...) Nagyon tudom még ajánlani a Labdarózsa könyveket, a Frakkot, Az elvarázsolt egérkisasszonyt, Tündér a vonaton-t, Kukori és Kotkodát, a Vízipókot, kicsit nagyobbaknak ugyan, sok elbeszélő, tájleíró résszel a Lepke az írógépen című könyveket. (Bár a 7 éves nagy fiam ezt is élvezte...)
Szép napot!
Anikó

VOKinga írta...

Anikó, sajnos nálunk nagyon gyenge a gyermekkönyvtár ellátottsága -épp most szervezünk egy támogatói klubot, hogy amit a vásrostól nem kap meg támogatásként, esetleg a könyvtárba járók jóindulata valamennyire pótolhassa-, de nagyon köszönöm a felsorolást, a karácsonyi kéréseink közt ott lesz majd néhány belőle! :)

Unknown írta...

Szia Kinga!

Mazsolát mi is imádjuk! Nekem is példaképem Manócska, sokat tanulhatunk tőle türelemről, a problémák okos megoldásáról:-)
Ha már túl vagytok az olvasáson, ajánlom figyelmedbe Für Anikó előadásában a hangoskönyveket: Tzseniálisak (hosszú autóúton kincset érnek):-)
És még valami: ha kicsit nagyobbak lesznek (mármint főleg Máté, mert a többiek már bőven élveznék), Berg Judittól a Ruminiket olvassátok mindenképp!

Üdv,
Timi (jelszó: BI Consulting:)

VOKinga írta...

Timi, épp ma mondta Poci, hogy az oviban is csak akkor jó a sószobázás, ha viszi Mazsolát is az óvónéni. :)
Most Fanni épp a Tündér a vonatont falja.
köszönöm a tippeket, ki fogjuk próbálni!
Hogy van az aprómanó és az imádnivaló fiaid?